Gyász: két igazi legendáját veszítette el a magyar vízilabdasport

Szomorú napokat él a magyar sport, amely két háromszoros olimpiai bajnokát is elvesztette, szerdán Kárpáti György, csütörtökön Benedek Tibor hunyt el. 

Életének 48. évében, súlyos betegség után csütörtök hajnalban elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya – közölte a Magyar Vízilabda Szövetséggel családja.

„Ma hajnalban örökre lecsukta szemét Benedek Tibor, a háromszoros olimpia bajnok, világ- és Európa bajnok vízilabdázó legenda. Családja, csapattársai, az egész vízilabda társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyott maga után. Részvétnyilvánításaikat nyilvános felületeken tisztelettel fogadjuk. Családja kérésére azonban kérjük mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben e nehéz időszak játékszabályait.” – áll a családnak az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A világ egyik legjobb balkezes vízilabdázója volt, háromszor nyert olimpiai bajnoki címet (2000, 2004, 2008). 2003-ban világbajnok lett Barcelonában, tíz év múlva ugyancsak a katalán városban lett újra vb-győztes, de akkor már a válogatott szövetségi kapitányaként.

Benedek május 4-én jelentette be, hogy a vízilabdával kapcsolatos összes tevékenységét megszakítja.

A vízilabdázó 2012-ben vonult vissza, majd 2013 és 2016 között a válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, melyet 2013-ban világbajnoki címre vezetett. A válogatottól a 2008-as pekingi olimpiai győzelem után köszönt el végleg, csúcsot jelentő 437 találkozóval a háta mögött.

Az edzői munka már visszavonulása előtt is érdekelte: 2010-től Kemény Dénes szövetségi kapitány segítője volt. A férfi válogatott szövetségi kapitányi posztját 2013. január 10-től 2016. december 31-ig töltötte be, irányításával az együttes 2013-ban világbajnok, 2014-ben a budapesti Európa-bajnokságon második, a 2016-os riói olimpián ötödik lett.

Négy évvel ezelőtt beválasztották a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségébe. Ezután, 2017-től az UVSE szakmai igazgatójaként, illetve a 2018/19-es idénytől vezetőedzőjeként dolgozott. Idén májusában bejelentette, hogy visszavonul minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől.

Az év legjobb magyar vízilabdázójának négyszer (1992, 1993, 1994, 2002), választották meg, 2000-ben beszavazták az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába. Az esztendő legjobb magyar szövetségi kapitányának egyszer (2013) választották meg. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2000), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2004) és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2008) kitüntetést is. 2008-ban Budapest díszpolgára lett, 2015-ben bekerült a vizes sportágak Hírességek Csarnokába (ISHOF), 2016-ban tenyérlenyomata felkerült a Magyar Sportcsillagok Falára, egyike a vízilabdázás tíz háromszoros olimpiai bajnokának – írta az MTI.

Nyolcvannégy éves korában Budapesten elhunyt a háromszoros olimpiai bajnok egykori vízilabdázó, Kárpáti György, a Nemzet Sportolója – számolt be róla a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete.

Kárpáti György 1935-ben született Budapesten. Tízévesen lett a Ferencváros úszója, majd vízilabdázója, egész pályafutását ennél a klubnál töltötte. 1952-ben lett először válogatott, abban az évben az olimpiai bajnok csapat tagja volt, ezzel a legfiatalabb magyar vízilabdázó lett, aki olimpiát nyert. 1956-ban és 1964-ben is olimpiát nyert, 1960-ban bronzérmet szerzett. Háromszoros Európa-bajnok és ötszörös magyar bajnok volt, de még eredeti sportágában, az úszásban is nyert négy magyar bajnoki címet.

A visszavonulása után edzőként dolgozott, később az FTC vízilabda-szakosztályának vezetője volt.

2013-ban a Nemzet Sportolója lett, 2018-ban Józsefváros díszpolgára. 2008-ban Budapest díszpolgárának választották, de a kitüntetést csak két évvel később vette át, amikor már nem Demszky Gábor volt a főpolgármester. Amikor ugyanis a Hírszerző azzal vádolta meg, hogy besúgó volt, Demszky arra kérte, hogy ne vegye át a díszpolgári címet. A portállal szemben pert nyert, mindig is tagadta, hogy ügynök lett volna.

Forrás:
KISZó/MTI
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó