Decentralizáció és településfejlesztés – Nagygejőc készen áll │KISZó-interjú

A megyeszékhelytől 17 kilométer távolságra fekvő Nagygejőc az Ung-vidék egyik legnagyobb múltú települése. A helyi községi tanács három települést – Nagygejőc, Kisgejőc és Oroszgejőc – szolgál ki. Vezetője Szűcs Pálma tizedik éve irányítja a közösséget.

– Az elmúlt években sokat szépült, fejlődött mindhárom település. Iskoláink, óvodáink megújultak, a községháza épülete szintén modern, öröm benne dolgozni. A magyarországi támogatások mellett az állam segítségére is számíthattunk. Templomaink, rendelőintézeteink vannak, illetve kultúrházzal is rendelkezünk.– kezdi beszélgetésünket Szűcs Pálma. – Természetesen vannak további feladataink, terveink, céljaink.

Sokan külföldön keresik a mindennapi betevőre valót. Az utóbbi időben egy részük hazajött, ám itt tartózkodásuk csak ideiglenes.

– Sajnos az oroszgejőci üzletben sincs eladó, munkaerőhiánnyal küzdünk. Sokat gondolkodunk ennek a megoldásán, hiszen a bolt alapvető szükségleteket elégít ki.

Több projektdokumentum is készen várja a vesztegzár végét.

– Egyik legfőbb tervem ravatalozó létrehozása településeinken.

Méltó helyet szeretnénk biztosítani a gyászra, az elbúcsúzásra. Ezt az év végéig mindenképp igyekszünk megvalósítani. A jelenlegi helyzet nem szívderítő, ám bízom abban, hogy mihamarabb kilábalunk belőle – fejtette ki Szűcs Pálma.

A polgármesterasszonyt az éppen zajló decentralizációs folyamatokról is kérdeztem. Véleménye szerint az új területi felosztásban egy nagyobb „család” alakul ki, melyben fontos szerepe lesz a tisztességes, becsületes és az összes társuló településre nézve egyenlő hozzáállásnak.

– Tegyük fel a kérdést, miszerint ha van három vagy több gyermeked, melyiknek veszel új cipőt? A helyes válasz erre szerintem, hogy akié a legrongyosabb. Így kellene lennie a kistérségekben is.

Jövőbeni lehetőségeinkhez mérten egymást támogatva egyenlő szintre szeretnénk emelni az összes települést.

A Nagygejőci Községi Tanács a Szürte központú kistérségbe csatlakozik.

– Évekkel ezelőtt, amikor napirendre került a decentralizáció kérdése, körbejártuk azokat a településeket, melyekkel lehetséges a társulás. Rengeteg megbeszélés, sok munka eredménye az, ahol most tartunk.

Fontos szempont volt az is, hogy a környező településeken szintén domináns a magyar szó.

Talán így könnyebb lesz majd a közös munka – véli az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség Ungvári Járási Szervezetének elnöke.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó