Így működnek a közúti forgalomfigyelő kamerák

Június 1-jétől működésbe léptek a közúti szabálysértéseket rögzítő berendezések Ukrajnában. A pershij.com.ua összefoglalójából szemezgetünk.

A közúti forgalomfigyelő kamerák egyelőre csak a sebességhatárt túllépő járműveket rögzítik.

Szabálysértésnek minősül a megengedett tempót 20 km/h-val meghaladó sebesség (+2 km/h a mérőeszköz hibahatárát figyelembe véve).

A büntetés összege 20-50 km/h közötti sebességtúllépésnél 255 hrivnya, ennél magasabb érték esetén 510 hrivnya.

A bírság a felére csökken, amennyiben azt a határozat kézhezvételétől számított 10 napon belül befizetik.

A büntetést a jármű tulajdonosának, illetve a gépkocsit az országba behozó személynek kell megfizetnie. A rendőrség a nyilvántartási adatokból, valamint a határőrség tájékoztatásából pontosan kiszűri, kinek címezze a „cédulát”.

A törvény rendelkezése értelmében a büntetés kiszabásához nincs szükség a gépkocsivezető vagy a tulajdonos jelenlétére. Elég, ha a rendőrség levélben értesíti őt a szabálysértés tényéről és a kirótt bírság összegéről. Ez a döntés 10 napon belül megfellebbezhető.

Mentesülnek a bírság alól, amennyiben bizonyítható, hogy a kérdéses időszakban a járművet (vagy annak számtábláját) valaki más eltulajdonította.

A kiszabott büntetés befizetésére 30 nap a határidő. Amennyiben ez nem történik meg, úgy eljárás indul a szabálysértő ellen. Ilyenkor akár a gépkocsit is lefoglalhatják. Ezzel egy időben a büntetés összege a duplájára emelkedik.

Amennyiben az állampolgárnak kételyei merülnek fel a szabálysértés helyét és idejét illetően, úgy erről tájékozódhat a postai küldemény első oldalán feltüntetett weboldal elérhetőségén, ahol megtekinthető a szabálysértés tényét igazoló videofelvétel.

A közúti forgalomfigyelő kamerák jelenlétét minden esetben közúti jelzőtáblák mutatják.

Kedves gépkocsivezetők! Figyeljenek a sebességkorlátozás betartására, ezzel elkerülhetik, hogy drága „ajándékokat” hozzon a postás.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó