Halló, itt a KISZó: Nemzetközi vonatközlekedés – leghamarabb augusztusban?

A nemzetközi vonatközlekedés újraindítása az utolsó, harmadik etapban várható, az országos karantén végén – közölte a Lembergi Vasúti Vonalfőnökség a KISZó-val. Több olvasónk megkeresése nyomán hétfőn levélben fordultunk az ukrán állami vasúttársasághoz, az Ukrzaliznicjához és a Magyar Államvasutak Zrt.-hez, amelyben a két ország közti nemzetközi vonatforgalom visszaállításának részleteiről érdeklődtünk.

Az Ukrán Vasutak részéről a  válaszlevélben emlékeztettek arra, hogy az infrastrukturális minisztérium által kidolgozott ütemterv alapján három lépcsőben indul újra a tömegközlekedés Ukrajnában.

„A nemzetközi vonatközlekedés újraindítása nagyban függ az országos, és a régiókban mutatkozó járványhelyzettől, valamint befolyásolóak lehetnek a vasúti összeköttetésben érintett szomszédos országokban érvényes korlátozó intézkedések” – fogalmaztak a szerkesztőségünknek megküldött közleményben, amelyben kiemelték, hogy az utasforgalom visszaállítása a szomszédos országok vasúttársaságaival folytatott egyeztetés után indulhat újra. Miután az ukrán kormány múlt hét szerdán úgy határozott, hogy július 31-ig meghosszabbítja az országos karantén hatályát, tehát a

legjobb esetben is leghamarabb augusztus elején indulhat újra a nemzetközi vasúti személyszállítás Ukrajnában.

A MÁV-tól ugyan még nem kaptunk választ levelünkre, kedden a vasúttársaság honlapján közzétett közleményben tudatta, hogy július elsejétől számos környező országgal újraindul a nemzetközi vasúti közlekedés, Ausztria és Németország felé pedig növekszik a jelenleg közlekedő járatok száma. A járványhelyzet idején 90 százalékkal csökkent az állami vasúttársaság nemzetközi utasforgalma. A közlemény szerint újraindul az utasforgalom Romániával, Szlovákiával, Szerbiával, Szlovéniával, Horvátországgal és Csehországgal, ám egy szó sincs arról, hogy Ukrajnával mikortól tervezik visszaállítani a vasúti forgalmat.

Forrás:
KISZó/Szabó Sándor

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó