Teendők ellenőrzés esetén │KISZó-háttér

Fontos a magabiztos kiállás.

Az üzletemberek, legyenek azok kezdők vagy öreg rókák, illetve nagyvállalat-vezetők, egyaránt bepánikolnak, ha kopogtat az ajtón a revizor.

Nagy többségük szentül meg van győződve arról, hogy az ellenőrök legfőbb feladata a vállalkozók életének megkeserítése, illetve különböző büntetések (esetleges csúszópénzek) behajtása. A kormány időről időre igyekszik ellenőrzési moratórium kihirdetésével feloldani ezt a félelmet.

Minden bizonnyal nem ez a legjobb megoldás, hiszen a meglévő törvényben található ellentmondások továbbra is lehetőséget adnak azok sajátos értelmezésére.

Nemritka az olyan eset sem, hogy bár mindenki látja a jegyzőkönyv által rögzített szabálysértések jelentéktelen méretét, esetleg teljes hiányát, mégis inkább fizetnek, mivel az igazuk bizonyítása akár többe is kerülhet, mint a büntetés összege.

Mi a teendő, hogy elkerüljük a büntetést?

Az ide vonatkozó törvény tanulmányozása sem ad teljes mértékben kielégítő választ. Nagy segítség lehet azonban a legfontosabb tennivalók összefoglalása.
Először is, tisztázzuk az ellenőrzés jogosságát. Két típusú vizsgálat lehetséges: soros, azaz tervezett, illetve soron kívüli (azonnali).

Amennyiben az előbbivel van dolgunk, abban az esetben az ellenőrző szerv köteles értesíteni jöttéről a vállalkozót, így jut idő rendesen felkészülni. Ha nem történt meg az előzetes tájékoztatás, úgy nem kötelező a felülvizsgáló rendelkezésére állni.

Fontos megnézni az ellenőrző szerv által kiállított tervet is, ugyanis a kiérkező képviselő csak és kizárólag az ebben szereplő dokumentumokat kérheti.

Más kérdésekre vonatkozóan nincs jogában tudakozódni.

Az ellenőrzés végeztével figyelmesen tanulmányozzuk át az arról készült jegyzőkönyvet. Néhány pontja a megadott határidőn belül kijavítható. Amennyiben keveselljük a meghatározott időt, kérhető annak módosítása, meghosszabbítása.

Legyünk tisztában azzal, hogy az ellenőr is csak ember, nem tudhat mindent. Hogyha biztosak vagyunk az igazunkban, próbáljuk észérvekkel, dokumentumokkal alátámasztani azt.
Mai divatos szóval élve, ne parázzunk, ugyanis a saját vállalkozásunkat mindenkinél jobban ismerjük.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó