Árvízkárok: 30 millió hrivnyát kap Kárpátalja

Az ukrán kormány 754 millió hrivnyát különített el a nyugati országrészben pusztító árvíz sújtotta megyék számára a károk felszámolására, számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A kabinet támogatta Igor Petrasenko gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, amelyben indítványozta, hogy az áradások által leginkább sújtott Ivano-Frankivszk megye számára 480 millió hrivnyát különítsenek el. Kárpátalja és Csernyivci számára egyaránt 30 millió hrivnyát, Lemberg megyének pedig 10 millió hrivnyát javasolt a tárcavezető, amit a kormány úgyszintén elfogadott.

Az állami vízügynökség számára 92 millió hrivnyát, az állami erdőgazdálkodásnak pedig 30 millió hrivnyát különítettek el. Arszen Avakov belügyminiszter javaslatára ezen felül még 82 millió hrivnyát a belügy alá tartozó szervek, a katasztrófa-elhárítás és a nemzeti gárda számára különítettek el.

Denisz Smihal miniszterelnök a kormányülésen közölte, hogy az időjárás-előrejelzések biztatók, és az árhullámok, amelyek a hegyvidéki területeken okoztak eddig súlyos károkat a Kárpátokban, mostanra sík vidékekre értek. A nyugati országrészben 285 települést öntött el a heves esőzések okozta árvíz. A hirtelen leesett nagy mennyiségű csapadék következtében több patak, folyó, köztük a Tisza vízszintje is jelentősen megemelkedett, a víz több helyütt kilépett a mederből. A legsúlyosabb helyzet Ivano-Frankivszk megyében alakult ki – ahol hárman életüket is vesztették az ítéletidő következtében. Az öt érintett megyében tízezer házat árasztott el a víz, 117 kilométer út vált járhatatlanná és 64 híd semmisült meg. Ezen felül 500 kilométernyi útszakaszon és 135 hídban keletkeztek károk.

A kárpátaljai veszteségeket Olekszij Petrov kormányzó 125 millió hrivnyára becsüli.

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó