Csodasarkot kapnak a Miénk a város! kárpátaljai nyertesei │KISZó-háttér

Idén 113 külhoni intézmény nyert könyv- és fejlesztő játékcsomagot, ún. Csodasarkot. Kárpátaljáról 7 iskola gazdagodhat ezekkel a hasznos eszközökkel. Mindemellett további ötszáz gyermek részesül könyvjutalomban. A nyereményeket az új tanév elején fogják átadni.

Nyolcadik alkalommal hirdette meg a nemzetpolitikai államtitkárság a Miénk a város! online versenyt, melyet idén már tavasszal elkezdhettek a külhoni magyar, 6–10 éves gyerekek. A mostani megmérettetés rekordszámú résztvevővel zajlott, 2500 határon túli gyerek vett részt rajta.

Kárpátaljáról az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola, a Bátyúi Középiskola, a Derceni Középiskola, a Dédai Általános Iskola, a Tiszabökényi Általános Iskola, a Salamoni Gimnázium (Tiszasalamon) és az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola tanulói értek el előkelő helyezést a vetélkedőn.

– Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy iskolánk egyik tanulója egy ilyen neves, nemes célt szolgáló megmérettetésen előkelő helyezést ért el. A tanintézmény vezetőjeként nagyon örülök, ha diákjaink elismerésben részesülnek. Nagyon hálásak vagyunk az anyaországnak, hogy ránk, külhoni magyarokra is gondolnak. Tudomásom szerint már több tanulónk is ezen a versenyen.

A mostani nyertes, Országos Dominika, bár még csak a negyedik osztályt fejezte be, már másodszor nyert.

Korábbi nyereménye könyvjutalom volt. Valószínűleg ez is motiválta a további versenyzésre. Úgy gondolom, hogy a Csodasarkot, ami olyan dolgokat tartalmaz, mely tanulóink hasznát szolgálja majd, iskolánk tágas folyosóján fogjuk elhelyezni – mondta el lapunknak Patai Marina, a Derceni Középiskola igazgatónője.

A Bátyúi Középiskola tanulói, a többi kárpátaljai gyerekhez hasonlóan a karantén bevezetése miatt otthonról játszhattak. Szüleik szívesen meséltek arról, hogyan zajlott a közös munka:

– Csaba 8 éves és már harmadik éve veszünk részt az online versenyen. Első alkalommal nem sikerült helyezést elérnie, de most már másodszor nyert. Elmondása szerint a legjobban az tetszett neki, hogy együtt játszhatott a családdal, szerette a találós kérdéseket, a fejtörőket. El kellett készíteni a kedvenc ételét, húsvétra hímes tojást festettünk és képeket kellett küldeni a folyamatokról. A közös munka révén a család értékes időt töltött együtt. Nagyon örülünk a sikerének és büszkék vagyunk rá – meséli Szilvási Csaba anyukája, Erzsébet.

– Gréta 7 éves és először játszott. Tavaly az egyik osztálytársa már részt vett a vetélkedőn és nyert is, ami arra inspirálta a kislányunkat, hogyha legközelebb lehetőség adódik rá, ő is jelentkezik.

Nagyon tetszettek neki a feladatok, különösképp amikor Süsüt, a sárkányt kellett gyurmából elkészíteni vagy lerajzolni a kedvenc meséjét. Rengeteg magyar népmesét néztünk meg, mivel több kvízkérdés is volt ezzel kapcsolatban. Mi is nagyon örülünk a győzelemnek, gyermekünk sikerének – ecsetelte Tóth Gréta édesanyja, Lívia.

Az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskolából nagyobb csoportban vettek részt a vetélkedőn, mint utólag kiderült, sikeresen. A 9 éves Roják Emília arról mesélt, hogyan került kapcsolatba a versennyel:

– Nekünk Molnár Andrea tanárnőnk ajánlotta, hogy ha van kedvünk hozzá, vegyünk részt ezen az igazán érdekes, önfejlesztő versenyen. Jól éreztem magam játék közben, sőt élveztem a vetélkedést. Két hónapon át azzal kezdtem a napot, hogy bekapcsoljam a számítógépet és megnézzem, mik az aznapi kvízkérdések és feladatok. Sokat kellett rajzolni, gyúrmázni, festeni, irodalmi, természetvédelmi témájú kérdésekre válaszolni. A csapatmunkát a karantén miatt nehéz volt megszervezni, mivel nem találkozhattunk egymással és saját mobiltelefonom sincs még. A szüleim és a nővérem azonban sokat segítettek, mindig ott voltak mellettem, ha szükség volt rájuk – mondta Roják Emília, a kis nyertes.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó