Egy évtizeden belül gond lehet a nyugdíjkifizetésekkel

Jövőre indulhat a nyugdíjmegtakarítási rendszer.

A nyugdíjrendszer további reformja nélkül tíz-tizenöt éven belül veszélybe kerülnek az ukrajnai nyugdíjkifizetések.

A fentebbi kijelentést Denisz Smihal miniszterelnök tette, aki szerint Ukrajnának egy évtizeden belül komoly kifizetési gondokkal kell szembenéznie, amennyiben nem vezetik be a nyugdíjmegtakarítási rendszert.

A nyugdíjunkat ún. felosztó- kirovó díjrendszer alapján kezelik, ahol gyakorlatilag minden nyugdíjas együtt sír vagy együtt nevet. Hisz az az elv, hogy mindig az éppen aktív munkavállalók járulékaiból kerül finanszírozásra a nyugdíjkorhatárt elértek javadalmazása. Az összeg nem egyéni számlákon, hanem egy “közös kalapban gyűlik”, amelybe minden évben beérkeznek a munkavállalók járulékai és minden évben innen fizetik a nyugdíjakat. E közös kalap – a Nyugdíjalap – legnagyobb hátránya pedig az, hogy ha nem érkezik be elég pénz és egyre üresebb a kalap, akkor nem lesz mit szétosztani. Ekkor hiába járna valakinek egy tekintélyes nyugdíj a korábbi magas fizetése miatt, mindenki illetménye jelentősen csökkenni fog. Mivel a következő évtizedekben Ukrajnában, mellesleg világszerte is, radikálisan megváltozik a lakosság összetétele – növekszik ugyanis a nyugdíjra jogosult lakosság, miközben ezzel egyidejűleg csökken a fiatal, járulékfizető népesség – évről évre egyre kevesebb pénzt lehet majd szétosztani egyre több nyugdíjas számára. A Nyugdíjalap már jó ideje hiánnyal küzd, s a probléma egyre csak súlyosbodik.
A Miniszteri Kabinet a fizetésképtelenség elkerülése érdekében a jelenlegi szolidáris rendszer mellé a potenciális nyugdíjasok és a kedvezményes nyugdíjra jogosultak számára a magánnyugdíjpénztárak (egyéni felhalmozó számlák) indítását ajánlja. Ennek bevezetésére várhatóan 2021-ben kerül sor.

Ukrajnában jelenleg 3400 hrivnya az átlagnyugdíj összege.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó