Főhajtás és helyzetfelmérés

Megtartotta soros ülését a Szolyvai Emlékparkot gondozó bizottság. A testület döntött: az elhurcolások ártatlan áldozati emléke előtti hagyományos főhajtásra idén november 21-én kerül sor.

A tanácskozás előtt a testület tagjai megkoszorúzták a meghurcolt magyar parlamenti képviselők emlékkeresztjét.

75 évvel ezelőtt a szovjet katonai törvényszék és az ungvári Rendkívüli Bíróság koholt vádak alapján halálra ítélte és kivégeztette a beregszászi Benda Kálmánt, a magyar országgyűlés felsőházának képviselőjét és Demjanovich (Demjanovics) Péter rahói görög katolikus esperest, kanonokot, az Országgyűlés örökös felsőházi tagját. Szilágyi Mátyás, Magyarország beregszászi külképviseletének főkonzulja emlékbeszéde után a történelmi egyházak lelkipásztorai mondtak imát az elhunytak lelki üdvéért.

Mint arról Dupka György, a bizottság felelős titkára Facebook-oldalán is beszámolt, a testület ismételten felmérte az ismeretlen tettesek által okozott kárt. Mint köztudott, 2020. június 13-án megrongálták a Szolyvai Emlékparkban kialakított tanösvény pannóit. A tagok döntöttek az új szemléltetők elkészítéséről.

A bizottság elfogadta a felelős titkár beszámolóját, melyben a zarándokhelyen 2019-ben végzett fejlesztéseket összegezte, és jóváhagyta a 2020-ban elvégzendő feladatok tervét. Az elképzelések közt szerepek egy többfunkciós látogatóközpont felépítése is.

Az ülésen döntés született arról, hogy az idei hagyományos beregszászi emlékkonferenciát november 20-án, a központi megemlékezést november 21-én rendezik meg.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó