Széljegyzet: Ijesztgetés helyett

Miközben a lakosság körében országszerte egyre több a szkeptikus vélemény a koronavírus-fertőzöttek valós számát illetően – lám, külföldön már teljesen feloldották a karantént –, az orvosok kétségbeesetten hangoztatják, mennyire fontos, hogy mindenki betartsa a járványmegelőzési szabályokat.

Sajnos, az emberek nagy része hibásan úgy értelmezte a karantén enyhítését, hogy teljesen felhagyott a korábbi elővigyázatossággal. Az eredmény kézzelfogható: az enyhítést követő két hétben megduplázódott a fertőzöttek száma, a páciensek ellátására elsődlegesen kijelölt kórházak megteltek, már a járási intézményekbe szállítják a súlyos állapotban lévő, tüdőgyulladásban szenvedő betegeket. Ha marad a „tagadó” tendencia, az akár hétezer ukrajnai életébe is kerülhet.

Érthető, hogy mára mindenki belefáradt az elővigyázatosságba, és szeretne visszatérni a normális hétköznapokhoz, szabadon, félelem nélkül közlekedni, a forró hónapok idején nyaralni, baráti körben szórakozni stb. Ezért megpróbálja becsapni magát és úgy tesz, mintha a Covid nem is létezne. Lemberg, Rivne, Csernovic és most már Kárpátalja példája azonban megmutatta, a felelőtlen viselkedésnek siralmas következményei vannak.

A klasszikus járványok idején a korlátozások mindaddig érvényben maradnak, míg a vírus fertőz. A tudósvilág szerint a Covid-19 esetében ez akár két évig is eltarthat. Nyilvánvaló, hogy gazdasági és társadalmi következményei miatt képtelenség ennyi ideig bezárva tartani az embereket. Ugyanis az egészségügyi rendszer (is) abból a pénzből fedezi kiadásait, amely más szférák működéséből folyik be a költségvetésbe. Ha leáll a gazdaság, megbénul a medicina is. Egyetlen olyan megoldás kínálkozik, amely nyomán a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad: ha mi, emberek, kötelességtudóan, fegyelmezetten és felelősségteljesen betartjuk az idevágó szabályokat.

Ehhez persze hatalmas felvilágosító munkát kellene végezni a lakosság körében. No és a magas beosztású tisztviselőknek sem ártana jó példával elöljárni. Most jól működő verbális és nonverbális üzenetekre van szükség, mert a napi száraz számadatok már senkihez sem jutnak el senkihez. Elismert, tiszteletnek örvendő emberek megszólaltatásával lehetne felhívni a figyelmet a fentebbiekre. A hitelüket vesztett politikusok szavára ugyanis vajmi keveset ad a nép. Ahogyan az ijesztgetés – lásd 17 ezer – 34 ezer hrivnyás bírság – és a tiltás sem hatékony. A tapasztalatok azt bizonyítják, ezek pont ellenkező reakciót váltanak ki az emberekből. Sokan már a vírus létezését is megkérdőjelezik. Holott a Covid létezik és bizony, komoly következményekkel járhat.

Forrás:
KISZó/Magyar Tímea

Post Author: KISZó