Zelenszkij örül a 200 millió dolláros pluszpénznek

hrivnya ukrán pénz

Volodimir Zelenszkij Twitter-bejegyzésben örömködött, amiért országa több pénzt kapott az IMF-től, mint azt előzetesen remélték.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 5 milliárd dolláros készenléti hitelt hagyott jóvá Ukrajnának 18 hónapra. Az összegből Kijev 2,1 milliárd dollárt azonnal lehívhatott, amit az ukrán kormány a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére kíván fordítani. Arról nem közöltek konkrét információt, hogy mire is költik a hatalmas összeget.

Volodimir Zelenszkij elnök Twitter-bejegyzésében üdvözölte az IMF döntését, és megjegyezte, hogy az első körben átutalt 2,1 milliárd dolláros részlet 200 millió dollárral felülmúlja az ukrán várakozásokat.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a 2,1 milliárd dollár feletti összeget négy részletben tervezi folyósítani, mindegyiket rendre egy felülvizsgálat után, ami inkább arra összpontosít, hogy mennyire sikerül stabilizálni a gazdaságot, semmint a szerkezeti reformokra – áll Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatójának közleményében.

Az ukrán jegybank előrejelzése szerint a hazai össztermék (GDP) az idén mintegy 5 százalékkal csökken, ezen belül a folyó második negyedévben 12 százalékkal eshet. Az IMF borúlátóbb, az idei évre 8,2 százalékos gazdasági visszaeséssel számol Ukrajnában.

A Kárpáti Igaz Szó részletes elemzést közölt arról, hogy Ukrajna képtelen, vagy talán nem is akar szabadulni az örökös adósságspirálból.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó