Hetmancev: nincs hatással Szmolij lemondása a hrivnya árfolyamára

Jakiv Szmolij lemondása nem jelent veszélyt a hrivnya árfolyamára és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott együttműködésre jelentette ki Danilo Hetmancev, a parlament pénzügyi bizottságának vezetője.

„Ha az IMF-fel folytatott együttműködés kilátásairól beszélünk, nem látok különösebb veszélyt sem erre, sem pedig a hrivnya árfolyamára vonatkozóan. Sokan sokfélét mondanak. Többek között, hogy 30, 40 vagy akár 50 hrivnya lesz a valuta árfolyama. Biztos vagyok benne, hogy a piacok higgadtan kezelik a változásokat” – mondta Hetmancev.

A politikus ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy az IMF elégedetlen lesz Szmolij döntésével. Elmondása szerint a kormány július 3-án dönt Szmolij kérelméről.

Eközben sajtóértesülések szerint a jegybankot Volodimir Lavrencsuk, a Raiffeisen Bank Aval volt vezetője, Kirilo Sevcsenko, az Ukrgasbank jelenlegi elnöke vagy a korábbi gazdasági miniszter, Timofij Milovanov vezetheti.

Az epravda.com.ua információi szerint Szmolij lemondása „tiltakozás a kormány és a képviselők tevékenysége ellen”.

A rezignáció elfogadása esetén az új elnök kinevezéséig az Ukrán Nemzeti Bankot Katerina Rozskova helyettes vezető irányítja majd.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó