Szabolcsba jártak lopni

Miközben kárpátaljaiak ezrei dolgozni, becsületes munkával pénzt keresni jártak át a koronavírus előtti időkben Magyarországra, akadtak, akiket a könnyű pénzszerzés lehetősége motivált. Ilyen volt N.O. is, aki azon kívül, hogy embereket csempészett át a határ magyarországi oldalára, lopások és betörések sorozatát követte el. Kárpátaljai tettestársával több mint hétmillió forint kárt okoztak Kisvárdától Nyíregyházáig.

A Kisvárdai Járásbíróság a napokban megtartott tárgyalásán N.O. vádlottat egy rendbeli embercsempészés, öt betöréses lopás és 2 rendbeli lopás kísérlete miatt – halmazati büntetésként – 5 év ítélte és 5 évre kiutasította Magyarország területéről.

A tényállás szerint a vádlott ukrán állampolgár– ez ideig ismeretlen társaival – segítséget nyújtott hat afgán állampolgárnak abban, hogy több országon keresztül Németországba jussanak. N.O. ismeretlen társai Kijevben elszállásolták az afgánokat, akiket onnan személygépkocsikkal az ukrán–magyar határhoz szállítottak. Innen a vádlott és tettestársa a múlt év áprilisában a Tiszán egy csónakban segítették Magyarország területére az afgánokat.

A Tisza túlpartjáról N.O. gyalogosan tovább kísérte őket az előre megbeszélt találkahely felé. Azonban útközben a Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség járőrei elfogták a csoport tagjait. A megbeszélt helyről a hat afgán állampolgárt egy másik személy vitte volna tovább Németországba. Az afgánok fejenként 14-15 ezer dollárt fizettek az embercsempészésben közreműködőknek.
A fentieken túl N.O. elsőrendű vádlott – a szintén ukrán állampolgárságú H.M. másodrendű vádlottal együtt egy februári éjszakán Magyarországra utazott. A férfiak szándéka eleve bűncselekmény elkövetésére készültek. Az előre kiszemelt célpont egy kisvárdai mobiltelefonos szaküzlet volt. A bolt bejárati ajtaját felfeszítve behatoltak az épületbe, és onnan öt mobiltelefont és két táblagépet vittek el, majd a zsákmánnyal Ukrajnába távoztak.

A sikeres akción felbuzdulva nem sokkal később a két férfi ismét Magyarországra utazott.

Ezúttal is a sötétség leple alatt működtek, és egy nyíregyházi motorkerékpár-kereskedés bejárati ajtaját próbálták feszítővassal kinyitni, de nem jártak sikerrel. A vádlottak ezután megláttak egy tőlük néhány méterre parkoló motorkerékpárt, amiről levágták a lakatot. Itt sem volt szerencséjük, ugyanis nem tudták beindítani a járművet, így azt végül egy kereszteződésben hagyták és elmenekültek a helyszínről.

A bűnöző duett „végigdolgozta” a szomszédos megyét. Ténykedésük során több kerékpár mellett csónakmotort, motorkerékpárt és egy fűnyírót is eltulajdonítottak műszaki cikkeket árusító üzletekből, de be-betörtek lakóházakba is. Utolsó beszerző útjukon egy számítástechnikai szaküzletbe hatoltak be, ahonnan három laptopot és egy sztereó fejhallgatót vittek magukkal.

A két ukrán állampolgárságú vádlott cselekményeivel összesen több mint 7 343 000 forint kárt okozott.

N.O. a bíróság előtt a cselekmények elkövetését maradéktalanul beismerte, azt megbánta, így lehetőség volt arra, hogy a bíróság az előkészítő ülésen hozzon ítéletet. Az ítélőszék döntését az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős. A másodrendű vádlott jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, ezért az ő esetében, távollevő terhelttel szembeni eljárásban, külön tárgyaláson fejeződik be az ügy – tájékoztatta a médiát dr. Gunyecz Zoltán, a Nyíregyházi Törvényszék büntetőkollégiumának vezetője.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó