Ukrán tiltakozás az orosz referendum ellen

Ukrajna állandó ENSZ képviselője tiltakozott az ellen, hogy Moszkva bevonja az országos népszavazásba az annektált Krímet, valamint Doneck és Luhanszk megszállt járásait – tájékoztat a korrespondent.net.

Ukrajna elítéli azt az gyakorlatot, hogy a megszállt félsziget, és a szakadárok ellenőrzése alatt álló donbászi régió lakosságát bevonják az Orosz Föderáció Alkotmányának módosítását célzó referendumba – áll abban a hivatalos levélben, melyet Szerhij Kiszlica, Ukrajna állandó ENSZ képviselője intézett a világszervezet főtitkárához.

A diplomata hangsúlyozta: ukrán állampolgárok, olyan személyek részvétele a referendumban, akiket kényszerítettek az orosz állampolgárság felvételére, eleve megkérdőjelezi a folyamat törvényességét. „Ezek az „eredmények” érvénytelenek lesznek, s nélkülözni fognak minden jogi alapot” – figyelmeztetett Kiszlica. Hozzátette: A Krím Autonóm Köztársaság és Szevasztopol az ország elidegeníthetetlen része, ahol Ukrajna Alkotmánya és törvényei érvényesek.

Mint ismeretes, Oroszországban június 25-én kezdődött alkotmánymódosító népszavazás, mely eredményessége esetén Vlagyimir Putyin indulhat a 2024-es elnökválasztáson.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó