Virágzik a levendulamező Perecsenyben

Kárpátalján lila színben pompázik a Miroszlava Kacsur és családja magántulajdonában lévő farmergazdaság, ahol több mint 46 ezer levendulabokor található. A perecsenyi levendulamező két hektáron terül el, olvasható a zakarpattya.net.ua interjújában.

A család azután kezdett el levendulát ültetni, hogy elutaztak Velencébe. A férj vett egy levendula illatú parfümöt, aminek nagyon megtetszett az illata.

„Ez az illat hosszú időre bevésődött az emlékezetembe. Kitaláltam, hogy ültessünk levendulát. A férjem sokáig tiltakozott. Egy évig olvasgattunk erről, utazgattunk, felmértük a helyzetet, majd úgy döntöttünk, első körben ültetünk 400 bokrot” – magyarázza Miroszlava.

A feleség hozzátette, sokan mondták nekik, hogy ez a virág nem fogja túlélni az itteni éghajlatot, mivel a klíma túlságosan szigorú a levendulának. Viszont az elültetett példányok a kemény fagyokat is túlélték, ezért vakmerően nekiláttak továbbiak ültetésének.

Annak érdekében, hogy a házaspár elsajátítsa a levendula helyes gondozását és az ültetési technikákat, elutaztak tapasztalatot szerezni Bulgáriába, Szlovéniába, illetve Magyarországra. Rengeteg szakirodalmat olvastak a témában.

A kárpátaljai levendulamezőre minden évben rengeteg turista érkezik az ország különböző részeiről, illetve a megyéből is.

Az idén július elejére esik a virágzás tetőpontja.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó