A tiszteletbeli donorok nyugdíjkiegészítéséről

A Nyugdíjalap értesít.

Június 14-én tartották a tiszteletbeli donorok világnapját, amikor is azokat az embertársainkat méltatták, akik saját vérüket adományozva számos beteg életét megmentették már.
Ukrajnában „A vérdonorságról és annak komponenseiről” szóló törvény 13. cikkelye értelmében a tiszteletbeli donorok nyugdíjba vonulásukkor plusz kiegészítésre jogosultak. Ennek összege az egy személy számára megállapított havi létminimum 10 százaléka.

Tiszteletbeli donor státust az kaphat Ukrajnában, aki térítésmentesen legalább 40 alkalommal adott le egyszeri alkalommal maximálisan lecsapolható vért vagy 60 alkalommal vérplazmát.

Kedvezményekre ama donorok jogosultak, akik rendelkeznek a Szovjetunió vagy Ukrajna Tiszteletbeli Donora érdeméremmel.

Amennyiben változik a létminimum összege, úgy azzal arányosan a havi illetmény kiegészítése is változik. Jelenleg a kiegészítés összege 202,70 hrivnya. Idén még két alkalommal tervezik a létminimum emelését, ennek kapcsán júliustól a donorok nyugdíja plusz 211,80, decembertől 218,90 hrivnyával emelkedik.

A nyugdíjkiegészítés felszámolását minden érintettnek a Nyugdíjalap lakhelye szerint illetékes osztályán kell kérvényeznie.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó