Filmvásznon a zseniális Lobanovszkij

Film készül a legendás ukrán futballtrénerről, Valerij Lobanovszkijról.

Az előkészületek már fél éve tartanak. Az alkotást a Kinorob stúdió készíti el, annak megvalósításáról együttműködési memorandumot írtak alá a Dinamo Kijevvel. A mozifilm címe a Mester lesz.

Valerij Lobanovszkij az ukrán és a szovjet futball legendás alakja volt. A jelenleg a Ferencvárost sikeresen irányító Szerhij Rebrov is az ő keze alatt pallérozódott. A hetvenes, a nyolcvanas és a kilencvenes években egyaránt képes volt Európa legjobbjainak szintjére felnőni csapatával, s mindhárom korszakban kinevelt egy-egy Aranylabdást is: Oleg Blohint, Igor Belanovot és Andrij Sevcsenkót. 1975-ben és 1986-ban a D-betűsökkel megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját (KEK), 1999-ben pedig az elődöntőbe vezette csapatát a Bajnokok Ligájában. A szovjet válogatott mestereként Európa-bajnoki döntőt játszott csapatával 1988-ban, ahol a fináléban Ruud Gullit és Marco van Basten csodagóljaival 2–0-ra nyert Hollandia.

Az ukrán pontvadászatban Lobanovszkijjal a kispadon a Dinamo Kijev egyeduralkodónak számított. A világviszonylatban is zseniális tréner 2002-ben hunyt el.

Forrás:
KISZó/DGY
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó