A Magyarországon élő és dolgozó külföldiek 40 százaléka ukrán

A Magyarországon állandó tartózkodási engedélyhez folyamodók 40 százaléka Ukrajnából érkezik, állapítja meg a magyarországi statisztikai hivatal adataira támaszkodva az egyik kárpátaljai ukrán nyelvű regionális hírportál.

Eszerint 2019 folyamán 55 297 külföldi állampolgár folyamodott tartózkodási engedélyhez, ami abszolút rekord az elmúlt évek adatai alapján. 2018-ban 49 ezren, 2017-ben 36 ezren, míg 2016-ban eleve csupán 23 ezren kívánták Magyarországra áttenni lakhelyüket.

A tavalyi statisztikában szereplő több mint 55 ezer külföldi közül 21 ezer volt az ukránok száma, 2015-ben még csak alig ezren voltak. A magyarázat szerint a növekedés legfőbb oka, hogy az elmúlt években a magyar kormány nagyban megkönnyítette a munkavállalás lehetőségét az ukrán állampolgárok számára.

A 40 százalékos részaránnyal magasan vezető ukránok után a vietnami állampolgárok vannak a második helyen, míg a harmadik olyan ország, ahonnan a legtöbben érkeznek, az Szerbia. Ezzel szemben viszont nagyon lecsökkent az EU-s tagállamokból jövők száma, noha 10 évvel ezelőtt a statisztika felét ők képezték.

A koronavírus-járvány kirobbanásáig Magyarországon hivatalosan 200 ezer külföldi állampolgár élt, közülük 78 ezren munkavállalás céljából érkeztek.

Post Author: KISZó