“Gázosan” rossz hírt kaptak Kijevben

Úgy fest, az utolsó akadály is elhárult az Ukrajnát elkerülő új gáztranzit-vezeték megépítésének útjából, miután Dánia megadta az engedélyt a csővezeték-fektető hajóknak az Északi Áramlat-2 földgázvezeték utolsó szakaszának lefektetésére felségvizein.

A gázvezetéknek a túlnyomórészt a Balti-tenger fenekén húzódó, az oroszországi Viborgtól egészen a németországi Greifswaldig vezető 1230 kilométeres nyomvonala már szinte teljes egészében elkészült, a dán felségvizeket keresztező 120 kilométeres szakasz kivételével.

Az oroszországi gázmezőket az európai fogyasztókkal összekötő vezeték megépítését erősen ellenezte Washington mellett az orosz gázszállítások két korábbi tranzitországa, Lengyelország és Ukrajna is. Washington Oroszország európai gazdasági és politikai befolyásának az erősödésétől tartva igyekezett megakadályozni a projekt kivitelezését, Kijev és Varsó pedig a tranzitból származó bevételének elveszítését fájlalja. Ukrajna korábbi elnöke, Petro Porosenko minden tőle telhetőt megtett, hogy nyugati partnerein keresztól gáncsolja a projektet, hiszen az nemcsak anyagi téren jelent mínuszt az országnak, hanem jelentősen gyengíti a stratégiai biztonságpolitikai súlyát is.

A projekt kivitelezése tavaly decemberben állt le, amikor Washington szankciók alá helyezte a munkálatokban részt vevő vállalatokat, közöttük a csővezeték fektetését végző hajók üzemeltetőjét, a svájci-holland Allseas vállalatot. A dán energiaügyi minisztérium mostani döntésével a pozíciójukat horgonnyal rögzítő hajók számára engedélyezte a vezeték fektetésének folytatását. A washingtoni szankciók továbbra is érvényben vannak a magasabb technológiai szintet képviselő, önmagukat hajtóműveik erejével automatikusan pozicionáló hajókra vonatkozóan.

Forrás:

Post Author: KISZó