Megvannak a külhoni magyarság támogatását célzó pályázatok eredményei

Potápi Árpád János

A Magyar Kormány a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságán, pályázatokon keresztül, évente több száz, a határon túli magyarság boldogulását szolgáló szervezet támogatását, a szülőföldön maradást elősegítő projekt megvalósulását teszi lehetővé. 2020–ban a magyar kultúráért és oktatásért, az ifjúsági és cserkész közösségek tevékenységének támogatását célzó, a diaszpórában élő magyarság szervezeteinek támogatását szolgáló és a testvér–települési programok és együttműködések támogatását célzó pályázatokra 2,2 milliárd forint jut, ami lényegesen felülmúlja a 2019–es keretösszeget.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az idei esztendőben a pályázatok feldolgozása és elbírálása komoly kihívást jelentett a munkatársak számára, ugyanis a március vége és augusztus 31.-e közötti időszakra tervezett rendezvényekre, találkozókra, fesztiválokra, utazásokra leadott pályázatok a koronavírus-helyzet miatt sajnos nem nyertek. A pályázóknak volt arra lehetőségük, hogy az ezen időszakra tervezett események megvalósítását vagy átteszik az év második felére, vagy a következő esztendőre, azonban ezek „átszervezése” mindenkinek komoly munkát jelentett.

A magyar kultúráért és oktatásért felhívást 2011 óta teszi közzé a Nemzetpolitikai Államtitkárság és ebben az esztendőben 655 pályázat részesült támogatásban. Az ifjúsági és cserkész közösségek tevékenységének támogatását célzó pályázati felhívásra is több száz pályázat érkezett a határon túli szervezetektől. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a diaszpórában élő magyarság szervezeteinek támogatásával kapcsolatban kiemelte, hogy egyre nagyobb figyelem övezi a diaszpóra közösségeket és a Magyar Kormány egyre több támogatóra talál a diaszpóra szervezetek körében végzett missziójában.

A testvér–települési programok és együttműködések támogatását célzó pályázati kategória, melyet 2015–ben indítottak, egyre népszerűbb. A támogatásnak köszönhetően egyre nagyobb mértéket ölt a magyar nemzeti összefonódás a Kárpát-medencei szervezetek, iskolák között. Sajnos ennél a pályázatnál is érvényes, hogy a március 28. és augusztus 31. közötti rendezvények nem támogathatóak, de itt is van lehetőség a megvalósítás időpontjának módosítására.

A pályázatok eredményei a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján kategóriánként elérhetők.

Balogh Zsolt
(Budapest-Ungvár)

Forrás:
KISZó/Fotó:Balogh Zsolt

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó