Visszatérhet a határzár?

A szomszédos államokban nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, a Magyarországon regisztrált új esetek többsége külföldről hurcolta be a vírust, ezért nem zárható ki, hogy a mostaninál szigorúbb intézkedéseket vezet be a kormány, kezdte a csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatót a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hozzátette: az operatív törzs monitorozza a helyzetet, ha a testület esti ülésén korlátozásokat javasol, akkor haladéktalanul intézkednek.

A határok nyitva vannak, lehet külföldre menni, de itthon biztonságosabb

– jelentette ki Gulyás Gergely. Ha az operatív törzs szerint szükség van rá, akkor lehetnek határzárak akár napokon belül is.

Hozzátette: ahol Magyarországon kisebb fertőzésgóc alakult ki, oda minden esetben külföldről hozták be a vírust. Hangsúlyozta: cél, hogy a hazai kedvező folyamatok ne forduljanak meg. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy több országban aggasztó az esetszám-növekedés. A miniszter ismertette: június 22-e óta Horvátországban 87-ről 934-re emelkedett az aktív esetek száma, és szintén jelentős növekedés tapasztalható a többi között Szlovéniában, Szerbiában, Szlovákiában és Ausztriában is. Gulyás Gergely úgy összegzett: a folyamat a térségben megfordult.

Arról, hogy az operatív törzs milyen szigorításokról határozhat, azt mondta:

a szabad határátjárást a fenti esetekben felül kell vizsgálni,

de a döntést nem kívánta megelőlegezni. Arra a felvetésre, hogy határon belül terveznek-e szigorításokat, közölte: az operatív törzs és a kormány minden lehetséges intézkedést megvizsgál.

 

 

Forrás:
KISZó/MTI/Fotó:MTI/Balázs Attila

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó