KISZó-kérdés: tervez-e idén nyaralást?

A válaszadók több mint fele nem tervez idén nyaralást – ez derült ki a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán készített nem reprezentatív felmérésből. Az általunk megkérdezett szakember szerint sokan lemondtak az idei nyaralásról, de akadnak olyanok is, akik reménykednek a helyzet normalizálódásában.

https://www.facebook.com/kiszo/posts/3077698655610583

A KISZó Facebook-oldalán minden héten új szavazással jelentkezünk. Az elmúlt héten arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink terveznek-e idén nyaralást? Szavazásunk tökéletesen megmutatja azt, hogy a legtöbben – felelősen gondolkodva – lemondtak az idei nyaralásról, vagy legalábbis kivárnak, de vannak optimisták is, akik járvány ide vagy oda, nem tesznek le vakációzási terveikről. Az egy héten át futó szavazásba bekapcsolódó válaszadók 37 százaléka tervez idén nyaralást, ezzel szemben a 63 százalékuk elállt nyaralási terveitől.

Érdekesség, hogy tavaly május végén is feltettük ezt a kérdést olvasóinknak, akkor 53:47 volt az igenek és a nemek aránya, amiből arra lehet következtetni, hogy az idei koronavírus-járvány igencsak rányomta a bélyegét a nyárra.

A témával kapcsolatban megkérdeztük Fedor Valerijt, az ungvári Terra Tour utazási iroda tulajdonosát, aki kifejtette,  mindenki visszamondta a júniusra vagy júliusra lefoglalt külföldi útját, hiszen az adott ország által bevezetett korlátozások, a nemzetközi repülőjáratok törlése és a határok lezárása miatt esély sem volt eljutni az üdülőhelyre.

– A turizmus mint ágazat gyakorlatilag megszűnt, nem létezik – fogalmazott a szakember, aki hozzátette az utazási irodák zárt helyiségben nem is fogadhatnak érdeklődőket. – Aki eddig nem mondta le utazását, az reménykedik a helyzet normalizálódásában, döntésével még kivár, azt az éppen aktuális helyzettől teszi majd függővé. Sokan a bizonytalanság miatt egyszerűen nem mernek nekivágni egy külföldi nyaralásnak. A bátrabbak egyéni foglalással a közelebbi országokban tervezik a nyaralást, és gépkocsival vágnak neki például a horvát tengerpartnak. De ennek megvannak a kockázatai, itt az élő példa: a napokban bejárta az ukrán sajtót, hogy 17 ukrán turistát helyeztek hatósági karanténba az athéni reptéren, akik Görögországba indultak nyaralni. Ha ezt az utat egy turistairoda szervezi az másnap lehúzhatja a rolót. Az ukrán állampolgárokat továbbra is több ország csak megkötésekkel engedi be, ami jelentősen lecsökkenti a célországok lehetőségét. Emiatt megélénkülhet a belföldi turizmus. Az első számú célpont a fekete tenger, ám de az ágazat gyorsan kapcsolt és a tavalyihoz képest duplájára emelték az árakat. Ennek ellenére a nyári hónapokra nem lehet egy szabad ágyat találni Herszonban és Odesszában, de még a legkisebb településeken is kivettek minden apartmant.

A szakember szerint talán akkor áll vissza minden a normál kerékvágásba itthon és külföldön, ha szeptemberben nem eszkalálódik a helyzet, esetleg gyorsan lefut, jobb esetben teljesen elmarad a fertőzés második hulláma, amivel riogatnak. Hozzátette, kétségessé vált sok utazási irodák jövője, ugyanis nem tudják visszafizetni az előfoglalásban lekötött utak előlegeit, mivel az utazásszervezők is továbbutalták az összegeket a légitársaságoknak és szállodáknak. Emiatt több nagyobb utazási iroda is csődöt jelentett már. Sok idő fog eltelni, amíg visszatér a bizalom és az utazási kedv.

Szabó Sándor

Aktuális kérdésünkre itt szavazhatnak:

https://www.facebook.com/kiszo/posts/3097518546961927

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó