Már a pénz sem kell? │KISZó-háttér

Több mint 3 milliárd hrivnya maradt a bezárt bankokban.

Mint arról lapunkban korábban már többször írtunk, az Ukrán Nemzeti Bank kezdeményezésére több mint 95 kereskedelmi banktól vonták meg a működési engedélyt.

Többségük úgynevezett „zsebbankként” szerepelt, azaz a tulajdonosok üzleti tevékenységét finanszírozták, ám emellett több ezer állampolgár megtakarítását is kezelték.

A törvény értelmében, amennyiben bevonják a bank működési engedélyét, összes vagyona, pénze és ingósága zárolás alá kerül.
Innentől kezdve a banki betétek felett őrködő állami garancia alap kezeli azokat. Ez az intézmény garantálja, hogy a csődbe ment bankban lévő takarékbetéteket (maximum 200 ezer hrivnya értékben) kifizeti a polgároknak.

Ha a megtakarítás alapösszege és az időközben felszámolt kamat meghaladja a 200 ezer hrivnyát, úgy a fennmaradó rész akkor kerül visszatérítésre, amikor az alap túlad a banktól lefoglalt vagyonon.

Tekintsünk meg egy példát.

Amennyiben 2014-ben bedőlt a bank, úgy az alap egy általa kijelölt még működő pénzintézeten keresztül fizeti ki a betéteseket. Erre a folyamatra átlagos körülmények között két év áll rendelkezésre. Amennyiben az alap által lefoglalt vagyon értékesítése ez idő alatt nem fejeződött be, további két, majd ezután újabb egy évig meghosszabbítják a határidőt.
A múlt éven lejáró kifizetések összesítése alapján a bennmaradt pénzösszeg meghaladta a 3 milliárd hrivnyát.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó