Napfürdőzés: amikor a bőr segítségért kiált │KISZó-háttér

Ne éljünk vissza a fénykúrával!

Amikor már elviselhetetlen a hőség, megindulunk a vízpart felé. Fürdőzünk és napfürdőzünk. Egyébként is, divat a barna bőr. Emiatt egyre nagyobb mértékben terjed a szolárium és a napozás, s közben nem számolunk a következményekkel: a veszélyes UVB sugarakkal, amelyek a felhámig hatolnak. Rövid távú hatása a napozás után pár órával jelentkezik bőrpír, gyulladás, felhólyagosodás és hámlás formájában.

– Pedig rosszul teszi, aki visszaél az ibolyántúli sugarakkal. Mivel sütkérezés közben jól érzik magukat, sokan azt gondolják, a sugarak hasznosak. Hatásukra javul a kedélyállapotunk, elmúlik a depressziónk, szervezetünkben D-vitamin termelődik. De… A fehér bőrű emberek számára maximum tíz-tizenöt perc napfürdő ajánlatos. Amennyiben ennél tovább tartózkodunk a napon, több mint valószínű, hogy azt megsínyli a bőrünk – figyelmeztet Ljubov Zsolugyeva, a megyei onkológiai gondozó főorvosának helyettese.

A legelterjedtebb gond a leégés. A bőr megpirosodik, viszket, felhólyagosodik, hámlani kezd.

Amennyiben ezen tünetekhez szédülés, láz (az általános mérgezés jelei) is társul, napszúrásra gyanakodhatunk, más szóval, a szervezet mérgezést szenvedett.

A másik komoly veszély a napallergia. A fényhatást követő 1–5 napon belül az apró, tűszúrásnyi foltoktól a csalánkiütéseken át a felhólyagosodásig sokféle tünet előfordulhat, amelyeket az esetek többségében viszketés, égő érzés, esetleg fájdalom kísér. Ezek a nyári időszak folyamán többször kiújulhatnak, évekig visszatérhetnek. A napallergia másik legjellemzőbb ismertetőjele, hogy a fény hatására jelentkező tünetek nem csak a nyitott, hanem a ruhával fedett bőrfelületen is kialakulnak.

A doktornő elmondása szerint lehet, hogy a napfürdőzésre, a nyárra csupán egy-két új, apró szemölcs emlékeztet majd. Ám a mértéktelen sugáradag később feltétlenül hallat magáról. Mégpedig a bőr idő előtti öregedésével, petyhüdtségével, szárazságával, ráncosodásával. S a fénysugarak által beszerezhető kellemetlenségek listája ezzel nem ér véget: öregkori lentigo (festékes lencse nagyságú anyajegy), keratózis (bőrhámlás), melanóma (bőrrák) lehet az következménye.

– A legjobb védekezési módszer a fokozatosság és a mértékletesség. Ha huzamosabb ideig vagyunk a napon, igyekezzünk eltakarni bőrünk nyitott felületeit. Legyünk óvatosak a vízparton: ne menjünk a napra délelőtt 11 és délután 15 óra között, ne feküdjünk ki a partra még árnyékban sem, ne napozzunk csónakban, stégen, gumimatracon!

A fényvédő krémek felkenését 2–2,5 óránként, valamint fürdőzés után célszerű megismételni, mivel ennyi idő alatt hatásukat vesztik.

Ha minden óvintézkedést megtettünk, akkor se feledjük a napfény, a szél, a víz együttes szárító hatását. Strandolás után használjunk testápolót a zsírréteg és az elvesztett víz pótlására. Végül még egy jó tanács: nyaralás előtt menjünk el a szakorvoshoz (onkológus – bőrgyógyász), hogy megtudjuk, nincs-e olyan elváltozás rajtunk, amely a napsugarak provokáló hatására elrákosodhat – ajánlja a szakember.

Magyar Tímea

Forduljunk orvoshoz, ha nyaralás után egy anyajegy vagy szemölcs:

– nagyobb lesz
– megváltozik az alakja (különösen, ha szabálytalan a széle)
– megváltozik a színe (sötétebb, foltos, többszínű lesz)
– viszket vagy fáj
– vérzik vagy pikkelyes lesz
– gyulladtnak néz ki

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó