Épségben hazaértek

Nyolc hónap kelet-ukrajnai frontszolgálat után július 10-én visszatért állandó kárpátaljai állomáshelyére a 128. hegyi rohamdandár. A szokásoknak megfelelően a hazatérő katonákat ünnepélyes keretek között, családtagjaik jelenlétében, meghívott vendégek előtt elöljáróik fogadták Ungváron, Munkácson és Nagyszőlősön.

A visszarendelt egységek a kelet-ukrajnai válságövezetben, pontosabban a donyeck megyei Dokucsajevszk környékén láttak el harci feladatokat. Az ukrán sajtóban megjelent beszámolókban azt nem részletezték, hogy pontosan milyen feladatokat láttak el a kárpátaljai katonákkal teletűzdelt dandár. Tavaly novemberben nagy veszteséget szenvedett a kontingens miután Jevhen Korosztelov, a dandár parancsnoka egy aknarobbanás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően életét vesztette. Az ezredes mindössze 41 éves volt. Miután megemlékeztek az elesett bajtársakról, az alakulat több katonája az ország védelme során tanúsított bátorságáért és hősiességéért kitüntetést vehetett át.

A kárpátaljai dandár legutóbbi megbízatását megelőzően 2018 második felében és 2019 elején hajtott végre harci feladatokat a válságövezetben, ugyanakkor a fegyveres konfliktus 2014-es kitörésének első napjától az első vonalban harcolnak a 128-asok. Az egység a harcok során, eddig több mint száz katonát vesztett, kárpátaljai magyarok is voltak az áldozatok között, de jelenleg is szolgálnak magyarok a dandárban.

Az úgynevezett terrorellenes műveletben elesett első kárpátaljai katona is magyar volt. A 20 éves beregszászi Popovics Rolandot 2014. június 14-én érte halálos lövés Luhanszk közelében.

Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó