Mi újság a termőföldpiacon? │KISZó-háttér

A KISZó hasábjain korábban már több alkalommal is foglalkoztunk a mezőgazdasági rendeltetésű földek adásvételének témájával. Ez év március 31-ére virradóra a Legfelső Tanács 259 igen szavazattal elfogadta a termőföld kereskedelmét szabályozó törvényt.

Az új piaci viszonyok megteremtésének ez az első fázisa. Ahhoz, hogy működhessen a mezőgazdasági rendeltetésű földek piaca, még több törvényszintű és ágazati rendeletre van szükség.
Az első lépések szerint engedélyezett:

  •  2021 júliusától 2024. január 1-ig egy állampolgár maximum 100 hektárig vásárolhat termőföldet. A határidő lejárta után ez elérheti a 10 ezer hektárt is;
  •  mezőgazdasági rendeltetésű területet csakis magánszemélyek vásárolhatnak. Cégek, vállalatok nem kaphatnak erre engedélyt;
  •  más országok állampolgárai nem vásárolhatnak termőföldet mindaddig, amíg az össznépi népszavazás ezt nem engedélyezi;
  •  az össznépi népszavazás után sem juthatnak földhöz orosz állampolgárok, illetve olyan vállalatok, melyeknek beazonosíthatatlan a tulajdonosi köre.

A termőföld jelenlegi bérlőit vásárláskor elsőbbségi jog illeti meg. További engedmény számukra, hogy akár 10 éves részletre is megvehetik a kiszemelt területet.

A bankok csak úgy juthatnak földterülethez, ha azt a vissza nem térített kölcsön zálogaként foglalták le. Két éven belül azonban túl kell adniuk a megszerzett vagyonon.

A termőföld annak normatív árán vagy azon felül értékesíthető. Az állami, illetve kommunális tulajdonban lévő földek eladása továbbra is tilos.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó