Vállalkozás és vállalkozásfejlesztés a Felső-Tisza-vidéken │KISZó-interjú

Beszélgetés ifj. Száva Józseffel, a Felső-Tisza-vidéki Vállalkozók Klubjának új ügyvezető igazgatójával.

A március óta tartó, azóta sem csillapodó koronavírus-járvány nem kímélte a gazdasági szféra résztvevőit sem. A korlátozó intézkedések számos vállalkozásnak a halálos ítéletet jelentették, és a járvány mostani támadása sem kecsegtet sok pozitívummal. Ezen a helyzeten szeretne változtatni a Felső-Tisza-vidéki Vállalkozók Klubjának új ügyvezető igazgatója, ifj. Száva József.

– Egy korábbi beszélgetésünk alkalmával arról nyilatkozott, hogy itthon lája a jövőjét, mert aki tehetséges, az mindenütt boldogul. Ma épp erről a boldogulásról szeretnénk hallani, valamint az új feladatairól, a Felső-Tisza-vidéki vállalkozásfejlesztésről.

– Tapasztalatom alapján nem érdemes olyan dolgokról beszélni, amelyeket nem tudunk betartani. Az új irányvonalról úgy fogalmaznék, hogy ezentúl aktívan szeretnék részt venni a térség gazdasági fejlesztésében, mivel a háttérből már korábban is ezt tettem lokális szinten és nemzetközi téren is a Booked.net, valamint a Jooble.org képviselőjeként. Most a Felső-Tisza-vidéki Vállalkozók Klubja ügyvezető igazgatója pozícióját töltöm be. A szervezet 21 éve, 1999. július 5-én alakult. A pandémia okozta karantén számunkra az elmélkedés és a dolgok újragondolásának ideje volt. Azt talán elárulhatom, hogy számos transzformáción fogunk átesni a közeljövőben, remélem, ez pozitív változást hoz tagjaink és a helybéli lakosság számára egyaránt.

– Milyen hatással volt a COVID-19 a kárpátaljai gazdasági életre?

– A hatás világszerte romboló volt. Talán bevallhatjuk – az emberiség semmilyen szempontból nem volt felkészülve egy ilyen forgatókönyvre. Hogy konkrétabb károkról beszéljünk,

Ukrajnában a vendéglátóipar 40 százaléka, ez 12 ezer vállalatot jelent, a szakértők szerint már többé nem fog újranyitni.

A kis- és középvállalatok 65 százaléka még kb. 1 hónapig képes fennmaradni, utána csődbe megy. Ha a turizmusról beszélünk, amely Kárpátalja egyre virágzó gazdasági ágazata lett, és meghatározó szerepet játszik a megye gazdasági életében, akkor még sötétebb képet kapunk. Az ENSZ statisztikája szerint a világturizmus 1 trillió dolláros veszteséget szenvedett.

– Hatásosnak találja a kormánynak a károk csökkentése érdekében tett lépéseit?

– Nem szeretnék kritizálni, mivel megszólni nyilván könnyebb, mint konkrét, effektív lépéseket tenni, de sok esetben logikátlan korlátozásokat vezettek be, amelyek két dologra utalnak. Egyrészt a kormány szakemberhiánnyal küzd, és olyanok foglalnak el pozíciókat, akiknek halvány gőzük sincs a közigazgatásról vagy államirányításról, így sok az olyan előírás, amely csak a biztonság érzetét kelti, de nem véd semmitől. Másrészt sok politikailag motivált döntés született, emlékezzünk a karantén alatt bezárt kis- és középvállalatokra, a működő nagyvállalatokra, valamint zálogházakra. Én az emberek figyelmét az NGO-k és alapítványok támogatásaira hívnám fel, mivel egyszerűbb és reálisabb hozzáférést kapnak a támogatásokhoz, mint például a Nestle Professional, a USF vagy akár az FVK Business esetében is.

– Melyik lehet a jó, járható út?

– Konkrétan az általunk kezdeményezett Hazai vállalkozásokért programra gondolok, amely jó példája annak, hogy összetartásban az erő, és nemcsak dollármilliókkal lehet megoldani a problémákat, hanem szorgalmas, öntudatos munkával is.

A program fő célja a régiónkban már létező vállalkozások rehabilitációja és bemutatása az ukrán és nemzetközi piacon különböző online állami és nemzetközi platformokat használva, mint például a Gyija projekt, a Google Business vagy Support Local. Továbbá népszerűsítésük a Facebook, az Instagram és más piacvezető platformok révén, és a helyi médiában is. Hasznos információk, lehetőségek felkutatása, vállalkozások működésével kapcsolatos tanácsadás, valamint új vállalatok megnyitásának az elősegítése állami és nemzetközi támogatások bevonásával. Én, személy szerint, nagyon fontosnak tartom, hogy barátaim, ismerőseim és a térségben élő emberek itthon boldoguljanak, ne keressék a megélhetési lehetőséget a világ másik végén, mivel Kárpátalját elsősorban nemcsak a csodálatos táj teszi különlegessé, hanem az itt élő emberek is!

– E a programon kívül milyen szolgáltatásokat ajánlanak?

– A több mint két évtizede működő szervezetünk a szolgáltatások széles palettáját kínálja, mellyel hamarosan megismerkedhetnek majd az átalakult honlapunkon, és az FVK Business Facebook-oldalon. Fő feladatunknak a Kárpát-medencében élő és működő tagjaink gazdasági, szociális és egyéb jogai védelmét, vállalkozói tevékenységük fejlesztését tekintjük. Külön nyomatékkal említem a partnerkeresést.

Bökényi Magdolna

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó