Így kerüljük el a fertőző falatokat

A nyári nagy melegben megnő az ételmérgezések, -fertőzések és gyomorrontások száma. Elég a húslevest vagy csirkepaprikást kis időre kintfelejteni a melegen, s kanalunkon máris hemzsegni fognak a baktériumok, vírusok. A fedetlenül hagyott fazék a nyári napsütésben kószáló legyek számára kimondottan vonzó, s az általuk terjesztett kórokozók is igencsak veszélyesek lehetnek. Az emberi felelőtlenségért sokszor nagy árat kell fizetni, ezért nem árt, ha a forró napokon elővigyázatosak vagyunk.

– Vannak kifejezetten a nyári hónapokra jellemző betegségek: első helyen áll ezek között a szalmonella, amelyet leggyakrabban fertőzött tyúk- vagy kacsatojás fogyasztásakor kaphatunk el. Ezért a meleg szezonban érdemes kerülni a nyers tojást is tartalmazó ételek – tiramisu! – fogyasztását. Ezenkívül a vérhas, a rotavírus- és enterovírus miatti – fertőzések okozzák a legtöbb gondot – mondja Szvitlana Pica, az egészségügyi minisztérium kárpátaljai laboratóriumának helyettes vezetője.

– Valamennyi bélfertőzést okozó kórokozó képes megtelepedni a tányérokon, a bútorokon, a kilincseken, de elsősorban a meleg, nedves helyeket kedvelik, rendkívül gyorsan szaporodnak a tejtermékekben, a darált húsban, a kocsonyában, a vízben.

Attól függően, hogy a romlott élelmiszerben milyen csíraszámban van jelen a kórokozó, különböző tünetek alakulhatnak ki. Pár órával az étel elfogyasztása után enyhébb esetben hasfájás, gyomortáji görcsök, hányinger, súlyosabb esetben hányás, láz jön létre. Bizonyos kórokozók kihagyják a gyomor területét, és csak a beleket bántják: ilyenkor általában fél, egy nap lappangási idő után jelentkezik a haspuffadás és a hasmenés. A gyengébb immunrendszerű embereknél a fertőzés a véráramon keresztül az egész szervezetet érintheti, és súlyos, akár életveszélyes tüneteket okozhat. Ezen túlmenően a nagyfokú folyadékvesztés, étvágytalanság a nyári hőséggel kombinálva komoly kiszáradást is okozhat, főként csecsemőknél és idős betegeknél.

– A legveszélyesebbek azok a tojástartalmú, valamint húst tartalmazó ételek, amelyek egyáltalán nem, vagy nem eléggé vannak átsütve, átfőzve – figyelmeztet a szakember.

– Ilyenek a tojáskrémes, a tojáshabos sütemények, a madártej, a tojásos galuska, a vagdalt hús, a hamburger, a tatár beefsteak, a rakott, a töltött ételek, a majonézes saláták, a nagy-darabban egyben sütött húsok. Bármilyen étel kockázatos lehet, amely szennyeződött, és ezt követően nincs átsütve, megfőzve. Ide sorolhatók az ételmaradékok is, ha azokat nem forrósítjuk át fogyasztás előtt.

– Hogy mi a teendő, ha mégis megtörténik a baj? Az enyhe hasmenéses tünetek egy-két nap alatt általában maguktól rendeződnek. Gyógyszer szedése nem szükséges, azonban a folyadékpótlásról gondoskodni kell. Súlyosabb tünetek (hányás, láz, gyakori vagy véres hasmenés) esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Enyhe tünetek észlelésekor is javasolt a háziorvos felkeresése, hiszen az egyedi megbetegedés része lehet egy kiterjedt járványnak vagy tömeges ételfertőzésnek – ajánlja a szakember.

Magyar Tímea

Tanácsok az ételmérgezések megelőzéséhez:

• Ha beteg (hasmenéses, lázas), ne készítsen ételt!
• Mosson kezet gyakran, alaposan, főleg ételkészítés, valamint étkezés előtt!
• Tartsa tisztán a konyhát és a konyhai eszközöket!
• A nyers húst, baromfit tárolja, kezelje elkülönítve!
• A romlandó élelmiszert, ételt mielőbb tegye be a hűtőbe!
• A maradék ételt forralja át fogyasztás előtt!
• Ha házon kívül étkezik, legyen igényes!
• Ne fogyasszon ételt elhanyagolt higiéniájú helyen!
• Csak forrón tálalt meleg ételt, hűtőben tárolt hideg ételt fogadjon el!
• Legyen tudatában, hogy a nyers tojást tartalmazó ételek, félig nyers húsok veszélyesek lehetnek. Kisgyereknek, betegnek soha ne adjon ilyet!
• Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús, vagy szokatlan ízű!

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó