KISZó-kérdés: Ön szerint ki jár jól a minimálbér-emeléssel?

Az ukrán kormány javaslata értelmében 2020. szeptember 1-től a legalacsonyabb havi fizetést 5000, 2021 januárjától 6000, 2021 júliusától pedig 6500 hrivnyában határoznák meg.

https://www.facebook.com/kiszo/posts/3097518546961927

A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán arról kérdeztük olvasóinkat, szerintük a lakosság vagy az államháztartás jár jól a minimálbér-emeléssel? A válaszadók túlnyomó többsége (85 százalék) úgy véli, a kormánykassza gazdagodik a jövedelemnöveléssel, és mindössze 15 százalék gondolja azt, hogy ezzel a munkavállalókat segítik.

Denisz Smihal miniszterelnök meglátása szerint a minimálbér emelése növelni fogja az ukrán termékek iránti keresletet, elősegíti, hogy a fizetések közelítsenek ahhoz az összeghez, amiből valóban meg lehet élni.
A kormányfő úgy véli, hogy az intézkedés pozitív hatással lesz a fogyasztásra, az inflációra, a foglalkoztatottságra, segít a szegénység mérséklésében, csökkenti a jövedelmek közti különbséget.

Dr. Bacsó Róbert közgazdász szerint több pozitívum is kíséri a minimálbér-emelést.

– A minimálbér mérete hatással van az állam bevételeinek egy részére, hiszen a befolyt adó összege ennek nagyságától is függ. Emellett a megengedett legalacsonyabb bérért dolgozók folyamatos jövedelemnövekedéssel számolhatnak. Negatívan a vállalkozókat érintheti, hiszen az emelés az ő kiadásaikat növeli mind a járulékok, mind pedig a többletfizetés biztosítása terén.
A szakember rámutatott arra is, alaptalanok az infláció növekedésére vonatkozó félelmek.

– A minimálbér ilyen mértékű növekedése nincs nagy befolyással a pénzromlás mutatóira. Ezek a folyamatok normális esetben be vannak ütemezve a költségvetésbe.

Dr. Bacsó Róbert szerint elsősorban a lakosság tapasztalhatja a minimálbér-emelés előnyeit.

– Ukrajnában a minimálbért keresők 60 százaléka a közigazgatásban dolgozik. Így az állam saját munkavállalói után is a megemelt összeget és a hozzá tartozó adót fizeti, a pluszpénzt pedig a szociális szféra támogatására fordítja.

A közgazdász kitért a foglalkoztatottság mértékének változásaira is.

– A jelenlegi helyzetben a minimálbér-emelés nem lesz drasztikus hatással a munkanélküliségi ráta növekedésére. A gazdasági válság és a koronavírus-járvány kitörése jobban befolyásolja a foglalkoztatottsági mutatót. Ez a szolgáltatói szférában érzékelhető leginkább.

Csuha Ivett

Aktuális kérdésünkre itt szavazhatnak:

https://www.facebook.com/kiszo/posts/3116925608354554

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó