Babják Zoltán: „…mindenki csinálja azt, amihez ért, de azt a legjobban”

Remélhetőleg a hosszú hónapok óta a médiát is lekötő, foglalkoztató koronavírus-járvány lecsengőben van, és újabb, komoly téma kerül terítékre. Ez pedig nem más, mint az októberben esedékes ukrajnai választások. Most mindennél nagyobb a tét, ugyanis jelentős változást hoznak az újonnan kialakított járások, kistérségek. Kíváncsiak voltunk, hogyan látja mindezt rutinos egy önkormányzati vezető. Kérdéseinkre Babják Zoltán, Beregszász polgármestere válaszolt, fejtette ki meglátásait.

– Számunkra akkor lesz átlátható a helyzet, amikor publikussá válik a választást kitűző törvény. Sok kérdés van még a levegőben, hiszen az adminisztratív és territoriális reformot a Legfelső Tanács még nem fogadta el. Most még az sincs kizárva, hogy a választások egy másik, későbbi időpontra tolódnak. Augusztusban okosabbak leszünk, ugyanis addigra kihirdetik a választások végleges időpontját. Emellett a COVID-19 is befolyásolhatja az őszi választásokat – kezdte beszélgetésünket Babják Zoltán.

A kampánykezdéssel kapcsolatban kifejtette, egyelőre óvatosan kell kezelni ezt a kérdést, noha a média és sok spekuláns már foglalkozik a témával.

Vannak olyan „politikusok”, akiknek nincs gyakorlati teendőjük, ezért van idejük intrikákat szőni.

– Nekem vannak feladataim, én a város működtetésébe, a hétköznapi teendők nem vonom be a politikát, hiszen nap mint nap számos probléma merül fel, melyek megoldásra várnak, s melyeket a csapatommal a politikát kizárva igyekszünk megoldani. Attól a perctől pedig, amikor a választások kihirdetésre kerülnek, mi is megkezdjük a kampányunkat.

– Mi a véleménye a kibővített, Beregszász központú járás kialakításáról?

– Soha nem álltunk még ilyen közel ahhoz, hogy megalakuljon az új járás Beregszász központtal, de úgy hiszem, ezt még mindig nem jelenthetjük ki teljes biztonsággal. Köztudott, hogy Nagyszőlős és a járás néhány települése is a Beregszászi járáshoz fog tartozni. Ez egy új adminisztratív egység lesz, melynek meg kell majd küzdenie a térség valamennyi problémájával. Ezért biztosan komoly szerep hárul majd a járási tanács vezetésére, hogyan tudja az új területekről megválasztott képviselőkkel felépíteni azt a konstrukciót, mellyel hatékonyan zajlik majd az együttműködés. Nyilván nagyon sok múlik azon, hogy ki lesz az új Beregszászi Járási Tanács elnöke.

Ma még mindig csak találgatások vannak annak kapcsán, hogy milyen pénzügyi, adminisztratív, gazdasági befolyással bír majd az új járási tanács.

Én meg vagyok győződve arról, hogy az egyik legstabilabb gazdasági egység a kistérség lesz. Nyilván mindenki aggódik, hogyan tudják majd fenntartani magukat a gazdaságilag gyengébb falvak, és milyen segítségre számíthatnak majd a járástól, a kistérség vezetésétől. Meglátásom szerint a kistérség vezetőjének az lesz az elsődleges feladata, hogy a gyengébb falvaknak segítsen, mégpedig úgy, hogy a többi érdeke se sérüljön. A legfontosabb az, hogy működőképes legyen minden egyes település. Ismerem a gazdasági helyzetét azoknak a falvaknak, amelyek a Beregszászi kistérséghez fognak tartozni, látom, hol van a gyenge láncszem.

A sztárosztákon (közösségi előljárókon) is sok minden fog múlni, a legfontosabb, hogy a helyi lakosok maximális bizalommal legyenek irántuk, mert sok olyan ügy van, lesz, melyeket helyben lehet, helyben kell megoldani.

– A felsoroltak alapján elmondta, hogy óriási változások előtt állunk. Ön hogy látja, a decentralizációnak, a pozitívuma vagy a negatívuma lesz több?

– Szokatlan és fájdalmas lesz, az első év nehéz esztendő lesz. Főként a decentralizációs folyamat befejezése utáni első esztendő. A legfontosabb, hogy az átmeneti időszakban a lakosság megkapja azokat a szolgáltatásokat, amire számít. Hogy könnyen elérhetők legyenek az adminisztratív szolgáltatások, a Beregszászi kistérség minden lakosa számára.
Végezetül el szeretném mondani, igencsak megváltoztatta az életünket a koronavírus-járvány. Az előírások betartásával túl kell élnünk ezt a periódust, mégpedig úgy, hogy ne rakjunk még nagyobb terhet az egészségügyben dolgozók vállára. Így is nehéz a dolguk, és egyáltalán nem vagyunk biztosítva arról, hogy nem lesz második hullám. Én mindent megteszek, hogy biztosítsam városunk akadálymentes működését – ide tartoznak a szolgáltatások (háztartási hulladék elszállítása, vízszolgáltatás), az utcák karbantartása – azt, hogy anyagi helyzetünknek megfelelően mindezt szinten tudjuk tartani. Sajnálatos, hogy nem minden elképzelésünket tudjuk az elképzelt szinten megvalósítani, ugyanis nemcsak a beregszászi családok költségvetése csorbult, hanem a város költségvetése is. Ezért nagyvonalú beruházásokra ebben az évben sajnos nem számíthatunk.

Egy viszont biztos: kölcsönösen érdekeltek vagyunk abban, hogy minél hamarabb átvészeljük ezt a nehéz periódust, melybe ráadásul az önkormányzati választás is beleesik.

Én a városban menedzserként dolgozom, problémamegoldóként kezelem az ügyeket, és csak akkor politizálok, ha erre mindenképpen szükség van. Azt vallom, hogy mindenki csinálja azt, amihez ért, de azt a legjobban.

Hegedűs Csilla

Fülöp László felvétele

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó