Több mint 8 millió ember szorul pszichológiai segítségre

Ukrajnában mintegy 8,1 millió személy szorulna lelki gondozásra, ám 80 százalékuk semmilyen segítséget nem kap – hívja fel a figyelmet Hanna Kotljar, a zn.ua szakírója.

Az ország pszichológiai gyógyászati rendszerében hivatalosan 1,6 millió regisztrált személy van. 300 ezret gondoznak kórházakban. Az ő emberi jogaikat napi szinten megsértik, kezelésük nem hatékony. Ezekben az intézetekben a sérültek (rokkantak) emberi jogait rögzítő konvencióban foglaltak – dokumentumot Ukrajna is aláírta – a gyakorlatban nem érvényesülnek.

Míg erről a kontingensről legalább a tud a szakorvosi ellátás, mintegy 6,4 millió kisebb, közepes vagy súlyos pszichikai rendellenességekkel küzdő ember teljesen kiesik a gyógyászat látóköréből – állapítja meg Kotljar.

Bár a pszichiátriákon csak a valóban súlyos állapotban lévőket felügyelik, az e területre szánt állami támogatás 89 százalékát ezek az intézetek kapják – mutat rá a szakíró.

Megjegyzendő, Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szerint a pszichiátriai szolgálat költségvetéséből mintegy 900 millió hrivnya hiányzik, ami a szakkórházak létét veszélyezteti.

 

 

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó