Lengyelországban letartóztatták az ukrán közútkezelő ex-elnökét

A lengyel Központi Korrupcióellenes Hivatal munkatársai letartóztatták Sławomir Nowak egykori lengyel közlekedési minisztert, aki 2019-ig az Ukrán Állami Autóutak Szolgálatának (Ukravtodor) vezetője volt – közölte Stanisław Żaryn, a titkosszolgálatokért felelős miniszter szóvivője hétfőn reggel.

Lengyel sajtóértesülések szerint az akció során, előállították a JW GROM nevű különlegesen képzett terrorizmus elleni katonai alakulat volt parancsnokát, valamint egy gdanski vállalkozót, aki korábban a lengyel-ukrán kereskedelmi kamara vezetője volt.

Az ügy részleteiről a helyi hatóságok későbbre ígértek tájékoztatást. A gyanúsítottakat az ügyészség épületébe szállították kihallgatásra, meggyanúsításuk folyamatban van. A varsói kerületi ügyészség mellett a nyomozásban részt vesz az ukrán a Speciális Korrupcióellenes Ügyészség (SZAP) és a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda.

A varsói kerületi ügyészség szóvivője arról tájékoztatta a lengyel sajtót, hogy Sławomir Nowakot bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt tartóztatták le.

Nowak 2011 és 2013 között Donald Tusk miniszterelnöksége alatt volt közlekedési miniszter, 2019-ig az Ukrán Állami Autóutak Szolgálatát (Ukravtodor) irányította.

Post Author: KISZó