Széljegyzet: Szeméthelyzet

A napokban Áder János magyar államfő levélben fordult Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnökhöz a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék miatt. Áder János azt kérte a szomszédos országok vezető politikusaitól, vessék latba befolyásukat a szennyezés megállítása érdekében.

Csuha Ivett

A hosszú évek óta fennálló probléma különösen aktuális, hiszen a folyamatosan gyűlő szemét nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi veszélyeket is rejt. Áder János szerint a szennyezés legfőbb oka az, hogy a lakosság a folyók árterébe rakja le a hulladékát.

Az államfő leveléből az is kiderül, hogy a Tiszán idén eddig 2258 köbméternyi szilárd hulladék érkezett Magyarországra, és június 13. óta 938 köbméter vegyes uszadékot szedtek ki, míg a Szamosból 846 köbmétert távolítottak el, a hulladékmentesítést pedig már a gépek sem bírják.

Töretlenül „fejlődő” világunkban sajnos még mindig természetesnek számít, hogy a háztartási és egyéb hulladék a tűzben, vagy egy zsákban összeszedve az út szélén, a kert végében, esetleg – esetünkben – a folyóban landol. Pedig falvaink többségében megoldott a szemét elszállítása. Igaz, pénzért. Ám a hosszú távú eredményért megéri, megérné.

Szerencsére egyre többen észlelik a problémát és tesznek környezetünk védelméért, a természet tisztántartásáért. A szomszédos Magyarországon közel 10 éve tart a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció, melynek keretében országos szinten több tízezer volontőr vállal szerepet a környezet szebbé tételében.

Vidékünkön is vannak hasonló kezdeményezések. Ilyen a nagy sikerű Tiszta Kárpátalja környezetvédelmi program, amelynek célja Kárpátalja kulturális és turisztikai helyeinek és lakókörnyezetünknek a szeméttől való megtisztítása.

Magánszemélyek és vallási közösségek is egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet a környezettudatosságra, illetve arra, hogy a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk magunk után.
Példaként említeném a kőrösmezői Francz Bélát, aki egymagában vette fel a küzdelmet a hulladékáradattal. Ezt teszik a Sislóci Görög Katolikus Egyházközség tagjai is, akik műanyag palackok kupakjait gyűjtik, mellyel nemcsak a szemét mennyiségét csökkentik, hanem jótékony célt is szolgálnak.

Talán nincs még minden veszve.

Forrás:
KISZó/Csuha Ivett

Post Author: KISZó