Éjszakai késelés │KISZó-krimi

Hajnalt kukorékoltak a kakasok, amikor egy szúrt sebből vérző férfit szállított be a mentőautó a Nagyszőlősi Járási Kórház sürgősségi osztályára Verécéről (Verjaca). A sérülés súlyos volta miatt nyomban az intenzív osztályra vitték, ahol életmentő műtétet végeztek el rajta. Sérülésének jellege miatt az ügyeletes orvos, az előírásnak megfelelően értesítette a járási belügyi osztályt. Egy másik bejelentés szerint a férfi házának udvarán gyilkosság is történt.

A körzeti rendőrkapitányság vezetője nyomban összeállította az operatív csoportot. A nyomozók kisvártatva már a helyszínen vizsgálódtak. Kiderült, a verécei családi házban borzalmas tragédia játszódott le az éj leple alatt. Az udvaron vérbe fagyva, holtan feküdt egy fiatalember. Az áldozatot sikerült azonosítani. A mindössze 18 éves ifjú a szomszédos Rákospatakon (Horbki) lakott.

Mivel a kórházba szállított házigazdát nem lehetett kihallgatni és összevert felesége is sokkos állapotban volt, csak lassan rajzolódott ki a tragikus események körvonala. Végül a fiatalasszony idegállapota helyreállt annyira, hogy el tudta mondani, mi történt, s azt, hogy a támadók ketten voltak. A feltételezett tettesek, a 33 éves Szása és a 25 éves Mihajlo is faluban lakott.

A megszúrt és kórházba került 31 éves házigazda nem örvendett nagy népszerűségnek a faluban.

A férfi ugyanis többször ült börtönben különféle bűncselekmények elkövetése miatt. A legutóbbi büntetéséből alig egy hónapja szabadult. Hazatérve azonban nem igazán érdekelték családja problémái. Úgy viselkedett, mint egy idegen, aki épp csak vendégségbe érkezett.

A férfinak esze ágában sem volt rendes munkát, megélhetést keresni. Léha életviteléhez ráadásul társat is talált a faluban a 25 éves Szerhij személyében, akivel korábban együtt ült a börtönben. Kettesben üldögéltek a kocsmaasztalnál és „régi szép” börtönévekről beszélgettek. Az iváson, dorbézoláson kívül nem is érdekelte őket más.

A bűntény napján is együtt italoztak. Déltájban újabb vendég érkezett a szomszédos Rákospatakról. A 18 éves fiatalember épp akkor tért haza a „zónából”, ahol együtt raboskodott a házigazdával.

Nagy volt az öröm, amikor a volt cellatársak ismét találkoztak. Erre inni kellett.

A gazda el is sietett bort venni. Az utca végében lakó 33 éves Szásához ment, mert annak volt eladó bora és Mikola máskor is nála szerezte be az innivalót. Ezúttal azonban nem volt szerencséje, mert a boros gazdának nem volt kedve sem ideje kiszolgálni utcabelijét, mert a munkahelyére sietett.

A hoppon maradt férfi mérgében káromkodva szidta a gazdát, elmenőben jó erősen bevágta a kaput és még bele is rúgott néhányat, hogy csak úgy döngött. Szását ez a viselkedés mélységesen felháborította. A munkahelyén is folyton az járt az eszében, hogy ezt nem hagyhatja annyiban. A műszak végén a kollégákkal borozgatva elmondta, hogy milyen felháborítóan viselkedett az utcabelije. A cimborák azt tanácsolták, hogy az illetőnek be kell húzni néhányat. Mihajlo ajánlkozott is, hogy segít a barátjának a nevelő hatású pofonok kiosztásában.

Már öreg este volt, amikor kellő mennyiségű bátorító féldeci elfogyasztása után elindultak megnevelni a börtönt járt utcabelit. Amikor Mikola házához értek, az udvar hűvösében még javában folyt az ital és a szórakozás. A jövevényeket nem fogadták ugyan nagy lelkesedéssel, de asztalhoz invitálták őket.

A házigazda nyomban felhánytorgatta, hogy azért nincs jó bor az asztalon, mert „beszállítója” nem volt hajlandó kiszolgálni.

Erre Mihajlo is előállt a másik sértő viselkedésével, és követelte, hogy az kérjen tőle elnézést, amiért bevágta és rugdosta a kapuját.

A helyzet kezdett eldurvulni. A házigazda és börtöntársai egyre indulatosabbak lettek, és már lökdösték is volna lefele az udvarról Szását és a cimboráját. Ám azok ketten sokkal józanabbak voltak, ráadásul bicskákkal felfegyverkezve vonultak fel Mikola udvarára. A lökdösődésből dulakodás kerekedett. A házigazda felesége jajongva próbálta csitítani az elszabaduló indulatokat, ám semmi nem segített. Sőt a pofonokból neki is kijutott. A jövevények előkapták a bicskákat és szúrtak-vágtak. Kisvártatva a csata legifjabb résztvevője elterült az udvar porában. És már Mikola is több sebből vérzett, amikor a pofonosztók végre sarkon fordultak. Közben a lármára felriadt fiúk egyike értesítette a mentőket és a rendőrséget.

A késelők még békésen aludtak, amikor bezörgettek hozzájuk a rendőrök. Jelenleg előzetes őrizetben várják, hogy lezáruljon a nyomozás.

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó