Jön az ingatlanközvetítők paradicsoma? │KISZó-háttér

Készül az új törvényjavaslat.

Parlamenti képviselők, szám szerint 32-en törvénytervezetet terjesztettek be a Legfelső Tanács elé a rieltorok monopóliumának felépítéséhez.

A szakmában tevékenykedőket arra ösztönöznék, alakítsanak országos közösséget alapszabállyal, kongresszussal, vizsgáztató bizottsággal, felügyeleti szervvel stb.

Első látásra úgy tűnik, csak az ingatlanközvetítők szakmai színvonalát szeretnék emelni, felelősségüket növelni, ám ahogyan ez időnként előfordul, az ördög a részletekben rejlik.

Mint ismeretes, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnöksége idején már létrehoztak egy ingatlanérték-felmérő szolgálatot, amely arra hivatott, hogy a központi irodában megállapították a ház, lakás, garázs vagy bármely más ingatlan értékét. Az itt meghatározott összeg után számolták ki az eladás után befizetendő illetéket, attól függetlenül, mennyi az ingatlan valós értéke. Ez a szolgáltatás természetesen fizetős volt, minden értékbecslés körülbelül félezer hrivnyába került.

A miniszterelnök bukása után eltörölték ezt a törvényt, ám a bezsebelt milliókat senki sem firtatta. A mostani javaslat szintén erre hajaz.

Amennyiben elfogadják a javaslatot, úgy senki sem adhatja el ingatlanját a rieltor közreműködése nélkül.

Ha valaki bérbe szeretné adni üres házát vagy lakását, az is csak az ingatlanközvetítő irodán keresztül történhet. Természetesen minden ügyintézésnek ára lenne.

A törvény lehetőséget adna arra is, hogy az országos rieltoregyesület önjelölt illetékesei szelektálják a szakembereket. Ahhoz, hogy valaki továbbra is gyakorolhassa tevékenységét, kétévente kötelező továbbképzésen szükséges részt vennie.

Az ezt és további ismeretlen feltételeket nem teljesítőket a felügyelő szerv megfoszthatná a tevékenységet engedélyező igazolványtól.

Gyülekeznek a sötét felhők az ingatlanukat eladni készülők feje fölött, ám a vihar tönkreteheti a ma még sikeresen működő ingatlanközvetítő irodákat is.

Miroszlav Tovtik, az Ungvár ingatlanügynökség képviselője lapunk megkeresésére elmondta, az ingatlantevékenységről szóló törvényjavaslat változásokat eszközöl az ügynökségek munkájában, ám csak idővel derül ki azok közvetítői tevékenységre gyakorolt hatása.

– A jogalkotók részéről nem ez az első kísérlet az ukrán ingatlanpiac szabályozására. Több államfő és kormány alatt nyújtottak be törvényjavaslatokat a Legfelső Tanácsba. A mostani változatot azt követően terjesztették a törvényhozás elé, hogy az ukrán szakmai szervezetek – az Ukrán Ingatlanszakemberek Egyesülete (ASNU) és az Ukrán Ingatlanszakértők Szövetsége (SFNU) – áttekintette.
Kérdésemre, miszerint támogatják-e az ingatlantevékenység rendszabályozását, a szakember kifejtette:

– Ügynökségünk szívesen dolgozik civilizált, törvény által szabályozott piacon, ám nagy félelmünk, hogy ez az
újítás egy újabb Jacenko-féle pénzbeszedési platformmá válik. Az ebből fakadó bizonytalanság miatt mind az ügyfelek, mind pedig az ingatlanügynökök véleménye megoszlik a témában.

Tovtik szerint valós problémáról van szó,

mivel az ágazatban a minden évben megfelelő szakmai képzésen részt vevő szakembereken kívül úgynevezett kalandorok és „fekete ingatlanügynökök” is dolgoznak, akik a gyors pénzkeresés reményében rombolják a szakág hírnevét.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó