2022-ig öt új határátkelőt nyitnak Kárpátalján

A 2018–2022. évek közötti határ menti közúti infrastruktúra- fejlesztésekről szóló kormányrendelet alapján Kárpátalján 17 új közúti határállomás megnyitását tervezik, ám minden valószínűség szerint ebből maximum 5 valósulhat meg – írja elemzésében a Varosh nevű kárpátaljai portál.

Ukrajna és Románia közt a Tiszafejéregyháza (Bila Cerkva)–Máramarossziget közötti határátkelő megnyitásáról már 2006-ban kormányközi megállapodást kötött a két ország akkori kabinete. A határnyitáshoz elengedhetetlen egy Tisza-híd építése, amelyre 14 év alatt nem került sor, de talán már az idén leteszik ennek az alapkövét.

Az ukrán-magyar határszakaszon két új határátkelő nyílhat meg az elkövetkező másfél évben. Több mint tíz éve tervezik, a közeljövőben talán elkészülhet a Nagypalád–Nagyhódos közötti határátkelő. A határállomáshoz ukrán részéről 2017-ben fektették le az utat, ám azóta nem történt előrelépés a fejlesztésben. Az utóbbi években sokat emlegetett Beregdéda–Beregdaróc határállomás a páneurópai Velence–Kijev irányú közlekedési folyosó szerepét látná el, mivel az M3-as autópálya a határátkelőnél érne véget.

Az ukrán–szlovák részen a Tiszasalamon–Tiszacsernyő, az ukrán–lengyel sávon fekvő Kiesvölgy (Lubnya)–Voloszate határátkelő megnyitása valósulhat meg az elkövetkező másfél éven belül. Előbbi határátkelőről megnyitásáról 2008-ban állapodott meg a két ország kormánya. Mára ez a projekt ismét prioritást élvez a megyei közigazgatás fejlesztési tervei között. Utóbbi gyalogos átkelőként ugyan működik, de az ígéretek szerint hamarosan személyautóval is át lehet lesz majd menni Lengyelországba, ez lesz az első közúti átkelő a megyében Lengyelországgal.

 

Forrás:

Post Author: KISZó