Kreml: mindkét félnek be kell tartania a tűzszünetet

Fontos fejlemény, hogy a Donec-medencében hétfő hajnalban hatályba lépett a határidő nélküli tűzszünet, ám azt a konfliktusban részes mindkét félnek maradéktalanul tiszteltben kell tartania – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Peszkov a kölcsönös bizalom megerősítése felé vezető “lényeges és “pozitív” lépésként jellemezte a demarkációs vonal mentén az ukrán kormányerők és a szakadárok között életbe lépett tűzszünetet. Mint mondta, Oroszország nem léphet fel a fegyvernyugvás kezeseként, mert nem részese a konfliktusnak.

A délkelet-ukrajnai rendezésről egyeztető kontakt csoport a múlt héten videokonferencián pótlólagos intézkedésekről állapodott meg a tűzszünet betartása érdekében. Ezek magukban foglalják a támadós és felderítő tevékenység és bármilyen repülőszerkezetek használatának tilalmát, valamint mindennemű tüzelés – beleértve a mesterlövésztevékenység – beszüntetését. A felek emellett nem helyezhetnek el nehézfegyvereket lakott településeken.

A pótlólagos intézkedésekről szóló megállapodás majdnem pontosan egy évvel azután történt, hogy a felek 2019. július 21-én, több mint 20 fegyvernyugvási kísérletet követően kihirdették az úgynevezett határidő nélküli fegyvernyugvást.

Azonban ez sem tartott sokáig és arra késztette a feleket, hogy kiegészítő mechanizmusokat keressenek a fegyvernyugvás betartásához, amelyek hétfő hajnalban léptek hatályba. Kijev azzal vádolta meg a szakadárokat, hogy már az életbe lépését követő egy órán belül kétszer is, majd reggel kilenckor ismét megsértették tűzszünetet. Az ukrán központi hatalom ellen harcoló fegyveresek ezt visszautasították.

Peszkov egyébként “konstruktívnak” és “gyakorlatiasnak” minősítette Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi, a tűzszünet életbe lépése előtt Kijev kezdeményezésére megtartott telefonbeszélgetését.

Forrás:
MTI/KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó