Olajtanker rohad Ukrajna partjainál

Még 2019 novemberében viharos időben futott zátonyra a Moldova zászlaja alatt hajózó Delfi tankerhajó Odessza közelében. Az ügy már az első napoktól különös fordulatokat vett: a tulajdonos megtiltotta a háromfős személyzetnek, hogy elhagyja a fedélzetet, de a mentőhajók sokáig meg sem tudták közelíteni a helyszínt az erős vihar miatt. A moldáv tengeri hatóságok pedig arról adtak hírt, hogy a hajónak nem volt engedélye az ország lobogója alatt hajózni. A tanker végül a helyi strandra sodródott, majd az oldalára fordult.

A tulajdonos azt állította, hogy a hajón nincs olyan teherszállítmány, amely veszélyt jelentene a környezetre nézve. Kiderült, hogy mégis: másnap a hatóságok a megengedett kőolaj-koncentráció 157-szeresét mérték a tankerhajó körül. Az ukrán törvények értelmében a tulajdonosnak joga volt ahhoz, hogy saját költségén távolítsa el a zátonyra futott hajót a partoktól. Az elmúlt hónapok alatt többször próbálkozott vele, mindhiába.

Eredetileg március 31-ig kellett volna kiemelni a hajót, amit először június 25-ig, majd július 20-ig halasztottak. A hajóban lévő kőolaj és olajszármazékok azonban tovább szivárogtak a vízbe, és a hatóságok kénytelenek voltak lezárni a környező strandokat is. A folyamatosan szivárgó tankerhajó kilenc hónapja van a vízben, nagy károkat okozva a fekete-tengeri élővilágnak.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó