A badalóiak ismét összefogtak │KISZó-háttér

Badaló a Beregszászi járás egyik legnagyobb települése, melynek területén minden megvan, ami a helyi lakosság szükségleteihez kell. Nemrégiben felavatták a Petőfi Sándorról elnevezett kultúrházat, két új óvoda és egészségügyi központ épül, megújult a buszmegálló. Mindez az ott élőknek is köszönhető, akik, ha kell, társadalmi munkában a két kezükkel is építik-szépítik településüket.

A napokban újabb, példaértékű összefogás zajlott a faluban. A Tiszacsoma felőli bevezető út két szélén rettenetesen elburjánzott a bozót, gyakorlatilag benőtte az utat, ami balesetveszélyessé vált. Ennek a természetesen nem a helyi lakosok feladata lenne, de Szalai Imre polgármester és Székely József helyi lakos kezdeményezésére a falu férfiemberei összeverbuválódtak, és megoldották a problémát, eltávolították a gazt.

– Nagy örömömre szolgál, és büszke vagyok arra, hogy településünkön van magyar összefogás. Vagyis ha kell, a helyiek egy szavunkra jönnek, sohasem volt emiatt probléma – jegyezte meg Szalai Imre. – Ebben az esetben Székely József keresett meg azzal, hogy jó lenne megtisztítani az útszélt. Ezt meghirdettük, közel negyvenen össze is jöttünk. Mindenki hozott magával szerszámot, hogy nekilásson a közel három kilométeres útszakasz rendbetételéhez – tette hozzá.

Székely József jómaga is maximálisan kivette részét a munkából, fontosnak tartotta az elhanyagolt útszakasz mihamarabbi rendbetételét, mert ott egyre inkább balesetveszélyessé vált a közlekedés.

– Jó, hogy ilyen emberek laknak itt, akik egy szóra csatlakoznak a munkához. Zömében középkorúak köttek, de az idősebb korosztály is úgy gondolta, nem árt meg egy kis munka. A badalóiak nép amúgy is gazdálkodó, munkás nép, legyen az fiatal, vagy idős. Sajnos sokan külföldön dolgoznak, de így is összejöttünk annyian, hogy hatékonyan folyjon a munka. Egy traktorosra számítottunk, ám hárman jöttek, hogy elhordják a szemetet, tehát azt hiszem, összefogásból jelesre vizsgáztunk. Köszönet ezért – jegyezte meg József.

Mindeközben a faluban is zajlik a munka, állami finanszírozásból aszfaltút készül, melynek a szélére darált kő került.

Péter Csaba megyei képviselő, a KárpátHáz Civil Szervezet kuratóriumi elnöke egy autónyi, 25 tonna darált követ juttatott a helyszínre, melyet a badalóiak az út két szélén egyengettek el, ezzel is biztosítva, erősítve az aszfaltot.

– A képviselő úr nagyon örült, amikor értesült arról, hogy ilyen sok önkéntes teszi a dolgát. Neki is ez ad erőt a folytatáshoz. Az pedig, hogy amiben tud, segít, egyértelmű – mondta Tóth Győző, a KárpátHáz Civil Szervezet ügyvezetője, aki még hozzátette, a közös munka, az összefogás, az együttműködés természetesen folytatódni fog, és azon lesznek, hogy tovább építsék, szépítsék Badalót.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó