Befejeződtek a lelőtt ukrán géppel kapcsolatos tárgyalások Iránnal

A légikatasztrófa kapcsán folytatott megbeszélés 11 órán keresztül zajlott.

Számos megállapodást sikerült elérnünk – közölte Dmitro Kuleba külügyminiszter. Ukrajna és az iráni delegáció három fő megállapodást kötött a MAU ukrán nemzetközi légitársaság lezuhant gépe kompenzációjáról szóló tárgyalások során. Ezt az ukrán külügyminiszter jelentette be július 31-én, pénteken, áll a korrespondent.net hírében.  

Az iráni delegációval folytatott tárgyalások csütörtök késő este fejeződtek be és 11 órán át tartottak. 

“Megállapodás született abban, hogy pártatlan, átlátható vizsgálat szükséges” – mondta a miniszter. 

Az Iránnal folytatott tárgyalások három fő eredménye a következő:

  • Irán csatlakozott a tárgyalási folyamathoz a tragédia körülményeinek megállapítása, az összes felelősség felelősségre vonása és kompenzáció fizetése érdekében; 
  • Irán vállalta, hogy teljesíti a repülésbiztonságról szóló nemzetközi egyezményből fakadó összes kötelezettségét; 
  • Ukrajna megállapodott az iráni féllel a tárgyalási folyamat felépítéséről: nyomozók, műszaki szakértők és ügyvédek fognak beszállni. 

“Ezen információk alapján ki lehet számítani a veszteségek összegét. Pontosabban a kompenzációkét. Az, hogy milyen összeget szánnak a kárpótlásra, még nem ismert. A végső döntés az összes tényező figyelembe vételének eredménye lesz.” – számolt be Dmitro Kuleba külügyminiszter.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-ese január 8-án, nem sokkal a felszállás után zuhant le az iráni főváros közelében. Az iráni hatóságok először balesetről beszéltek, majd elismerték, hogy az iráni Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet tévedésből. A repülőn 176 ember volt, senki sem élte túl a tragédiát.

Nemrég a KISZó beszámolt arról, hogy Irán végül Franciaországba küldte elemzésre az ukrán utasszállító repülőgép feketedobozait.

Forrás:
KISZó/Fotó:prm.ua

Post Author: KISZó