Hogy hat a hazárdjátékok legalizálása a járvány idején? │KISZó-szempont

Ukrajna Legfelső Tanácsa 248 szavazattal elfogadta a szerencsejátékok állami szabályozásáról szóló törvénytervezetet. Ennek értelmében egységes nyilvántartási rendszer készül a szférában működő intézményekről, szabályozzák a kiváltandó engedély árát, megtiltják a 21 éven aluliaknak, hogy belépjenek a játékterembe, ahová eleve személyi igazolvánnyal lehet csak bejutni, emelik az illegálisan működő kaszinók büntetését. De vajon a jelenlegi instabil gazdasági és szociális helyzetben hogyan hat a kaszinók újbóli megnyitása a káros szenvedélyekre hajlamos emberekre? – kérdezte a KISZó Kacsur Viktória pszichológust.

– A játékszenvedélyt gyakran azonosítják a drogokkal, az alkoholfüggőséggel…

– Nem véletlenül. Hiszen betegség ez is, méghozzá nem is ritka, viszont gyógyítható. Alapja az agy biokémiájában keresendő, s ugyanaz a szerotoninzavar lappanghat a mélyén, mint a depressziónak. Egy másik anyag, az endorfin termelődésének szintje is befolyásolja az ilyen magatartásban megjelenő kórképet: mivel a játék a beteg embernél a nyugtató hatású, boldogsághormonnak is nevezett endorfin megfelelő mennyiségű termelődését segíti elő.

– A Covid-járvány miatti szociális-gazdasági krízis mennyire lehet befolyással a játékfüggőség kialakulására?

– A társadalmi feszültségek rendkívül jó táptalajul szolgálnak az addiktív viselkedésforma megjelenésének. Az elmúlt hónapokban sokan elveszítették állásukat, mások szerettüket, valakinek széthullott a családja, vagy egészségügyi problémája lett, amit anyagiak hiányában, más objektív okokból kifolyólag nem tud megoldani. A szerencsejáték egy időre azzal áltatja az embert, hogy esetleg javíthatja általa anyagi helyzetét, elfelejtheti a stresszt okozó élethelyzetet, ha csak egy kis időre is. De hiba azt gondolni, hogy a szenvedélyes játékos felhőtlenül boldog e tevékenység közben: valójában kínzó szorongását és feszültségét akarja oldani, s érezni újra és újra azt az eufóriát vagy épp nyugalmat, amit a játék ideiglenesen nyújt. Sajnos ez az iparág a kényszeres cselekvőkre épül, s nem engedi szabadulni őket a mókuskerékből.

– A játékszenvedély milyen következményeket von maga után?

– A szenvedélybeteg számára a játék e tevékenység a legfontosabb, a család, a barátok, a napi teendők elé helyezi azt. Az előbb-utóbb felhalmozódó adósságok miatt elveszítheti az otthonát, s a játékhoz szükséges pénzszerzés miatt akár bűntett elkövetésére is sarkallhatja az illetőt. Ezért a külföldi gyakorlatot figyelembe véve mindenképpen tanácsos lenne, hogy a legalizálás folyamán játékzónákat alakítsanak ki, mégpedig a lakott területektől távol, hogy azok kevésbé válhassanak spontán hozzáférhetővé a járókelők és főleg a leginkább befolyásolható tinédzserek számára.

– Mennyire gyógyítható ez a mentális zavar?

– A kóros játékszenvedély gyógyítása hihetetlenül nehéz feladat, ugyanis a beteg egyáltalán nem érzi, hogy pszichiátriai segítségre szorulna. Ha függősége következményeként mindenét elveszíti, gyakran még akkor sem ismeri el kóros állapotát. A betegségét belátó szerencsejátékosnak családjával együtt érdemes részt vennie kezeléseken, mert a tüneteket ugyan a páciens hordozza, de az egész család szenved tőle.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó