Ukrajna is érintett az orosz–belarusz konfliktusban

Július 29-án a belarusz jogvédő szervek Minszk közelében feltartóztattak 33 orosz fegyverest, egy magánhadsereg tagjait. Értesülések szerint a csoport annak a 200 fős katonai egységnek a része, melyet azért küldtek az országba, hogy a választási kampány alatt destabilizálja a helyzetet – tájékoztat a zn.ua az RBK-ra hivatkozva.

A Kreml hivatalos álláspontja az, hogy nincs olyan információ, mely alátámasztaná, hogy az oroszok jogsértő tevékenységet folytattak volna, így őrizetbe vételük indokolatlan. Ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte. Hozzátette, a helyzet  destabilizálásáról szóló hír inszinuáció. „Oroszország és belorusz szövetségesek, közeli partnerek, ilyesmiről szó sem lehet” – jelentette ki Peszkov.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a letartóztatottak között ukránok is vannak, Vlagyimir Putyin sajtótitkára így felelt: „Mi nem ismerjük el ukrán állampolgárságukat. Ők Oroszország állampolgárai”.

A hírhez kapcsolódik, hogy – a korrespondent.net közlése szerint – július 30-án, Belarusz és Ukrajna közös határszakaszán, mindkét oldalon, megerősítették az ellenőrzést az átkelőhelyeken, és sűrítették a járőrszolgálatokat a zöldhatáron.

A hírportál úgy értesült, hogy a 33 feltartóztatott személy közül 14-nél ukrán személyazonossági igazolványt találtak.

 

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó