Amnesztiát mindenkinek – botrány a kontaktcsoport körül

Hatalmas politikai vihart kavartak a donbászi konfliktus rendezésére hivatott háromoldalú kontaktcsoport ukrán delegációja helyettes vezetőjének kijelentései – közölte a korrespondent.net.

A nemrég kinevezett Vitold Fokin a donbászi általános amnesztia mellett érvelt, azt fejtegette, hogy a különleges státuszt nem csupán Doneck és Luhanszk megye egyes járásaira, hanem a két megye teljes területére ki kellene terjeszteni.

„… általános amnesztiát kell hirdetni, meg kell tartani a választásokat, s meg kell oldani az egyes járások – a legjobb lenne az egész Donbász – különleges státuszának kérdését” – jelentette ki Fokin.

A kijelentések elhangzása után több politikus azonnal az Elnöki Hivatalhoz fordult azzal a kérdéssel, hogy Fokin nézete az államot irányítók hivatalos álláspontjának tekinthető-e.

Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője, a Donbásszal kapcsolatos tárgyalások felelőse közölte: az elhangzottak nem tekinthetők Ukrajna hivatalos álláspontjának.

Arszen Avakov belügyminiszter provokációnak minősítette a volt miniszterelnök szavait.

Az Európai Szolidaritás  Fokin azonnali leváltását követelte. Ugyanerre az álláspontra helyezkedett Jegor Csernev, a Nép Szolgája parlamenti képviselője is.

 

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó