Az apját és az anyját is kivégezte

Az ötvenes éveiben járó Jurij M. élete úgy indult, hogy sikeres felnőtt válhat belőle. Az ökörmezői járási Toronyán (Toruny) élő fiúnak dolgos, becsületes szülei voltak. Édesapja eljárt idénymunkára, édesanyja pedig a helyi gazdaságban kereste a kenyérre valót. Jurij iskolás korában szépen énekelt. A községi mulatságok nem múltak el a fellépése nélkül. Az emberek kedvelték a szerény, halk szavú fiút. Amikor besorozták katonának, a falu apraja-nagyja elkísérte a hadkiegészítőbe.

A szülők boldogok voltak, hogy ilyen rendes fiuk van, aki a seregből hazatérve egyetemre készült felvételizni. Ám ekkor hirtelen rosszra fordultak a dolgok. Jurij jobb karja egy balesetben megsérült. Többször is megműtötték, de a kezét már nem tudta úgy használni, ahogyan korábban.

El kellett halasztani a felvételit, illetve többé nem is próbálkozott vele, mert képtelen volt kézbe venni a tollat.

A fiatalember megpróbálkozott a családalapítással, de a házasélete rövid idő alatt tönkrement. Éveken át más megyékben, külföldön dolgozott alkalmi munkákon, miközben egyre gyakrabban nézett a pohár fenekére. Az egésznek az lett a vége, hogy teljesen lezüllve, egy árva kopijka nélkül tért vissza a szülői házba. Az egykor békés hajlékban pokollá vált az élet. Nyoma sem volt már a kedves, szeretett Jurijnak. Az alkohol vadállattá változtatta a férfit. Részegen gyakran megverte a szüleit, akik feljelentették ugyan, de a rendőrségen a család réme csak rendre utasítást kapott, ami annyi hatással sem volt rá.

Aztán egy napon holtan találták a családfőt.

Első pillantásra látszott, hogy gyilkosság áldozata lett. A férfinak aznap kézbesítették a nyugdíját. Vásárolt egy palack vodkát és megkínálta a fiát is. A békés poharazgatásnak rossz vége lett. A néhány féldeci elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy kirobbanjon az újabb családi csetepaté. Jurij volt a hangadó. Káromkodott, s újból kezet emelt a szüleire. Az apja ekkor felkapott egy karót és fejen ütötte vele a fiát, aki összecsuklott. Az apa otthagyta a földön fekve. Ő maga pedig bevonult a házba és karóval a kezében magába roskadva leült a díványra, mert fájt neki, hogy kezet emelt a fiára. Amikor az magához tért, dühödten rontott be.

Kikapta az öreg kezéből a karót és csépelni kezdte vele az apját…

Az apagyilkost akkor hét év fegyházra ítélték.

A börtön alaposan megviselte. Meggyötört, egészségileg, fizikailag lerobbant ember tért haza 73 éves édesanyjához. Eleinte próbált visszatérni a normális életbe, alkalmi munkákat vállalt. A keresetét azonban ismét elkezdte italra költeni. Amíg józan volt, még ki lehetett vele jönni. A szeszmámorban úszó Jurij azonban kezelhetetlenné vált. Ilyenkor a falubeliek igyekeztek kitérni előle, mert a férfinak könnyen eljárt az ökle.
Édesanyja nyugalma ismét odalett. Rettegve várta haza a fiát, mert tudta, hogy az rajta fogja kitölteni a mérgét.

Nem múlt el nap, hogy ne bántalmazta volna az idős asszonyt.

A múlt év derekán végképp eldurvult a helyzet. Úgy megverte az anyját, hogy annak több helyen eltört a karja. Akkor ismét bíróság elé állították, de csak felfüggesztett büntetést kapott.

Ezt követően pár napig nyugalom volt a házban, majd minden kezdődött minden elölről. Nemrég Jurij berúgva tért haza. Részegen ismét rátámadt az édesanyjára. Egy doronggal ütötte, majd rugdalta a szerencsétlent, aki hiába könyörgött, a fia nem kegyelmezett. Amikor végre belefáradt az ütlegelésbe, lefeküdt aludni. Felébredve döbbenten vette tudomásul, hogy anyja a padlón fekszik és nem mozdul.

Jurij egyenesen a községházára ment, ahol annyit mondott a polgármesternek, hogy megölte az anyját, s hívjanak rendőrt. A helyszínelők megállapították, hogy az asszony a bántalmazás során elszenvedett sérülésekbe halt bele, amit a kórbonctani vizsgálat is megerősített. A férfi így újra gyilkosság vádjával áll majd bíróság elé.

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó