Nem engedték be Ukrajnába Potápi Árpád János államtitkárt

Potápi

Szeptember 3-án hivatalosan is átadták a pedagógusoknak és a gyerekeknek a belülről teljesen megújult Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskolát.

A megyeszékhely magyar iskolájának felújítása a 2017-ben a magyar kormány által meghirdetett Kárpátaljai magyar bázisiskolák felújításának támogatása program keretén belül, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány közreműködésével valósult meg. A nemzetközi gyakorlatban szokatlan, barátságtalan lépés, hogy

a teljes egészében a magyar állam által finanszírozott beruházás átadási ünnepségére meghívott, a magyar kormányt képviselő Potápi Árpád János államtitkártól az ukrán hatóságok megtagadták a beutazási engedélyt, számolt be a karpataljalap.net.

Kuti László ungvári vezető magyar konzul képviselte a magyar államot, aki megjegyezte: „Ezt a köszöntőt most nem nekem kellene elmondanom. Magyarországról vártunk kedves vendégeket erre az alaklomra, de sajnos innen pár száz kilométerre úgy döntöttek, hogy az ukrajnai járványügyi helyzetre a legnagyobb veszélyt egy magyar kormányzati delegáció beutazása jelenti. Ezért a delegáció nem érkezett meg Ungvárra” – magyarázta el a helyzetet a magyar diplomata, majd tolmácsolta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár jókívánságait.

Kiemelte, hogy a kárpátaljai magyar bázisiskolák felújítását célzó programra összesen 12 milliárd forintot fordít a magyar állam. Négy ütemben, 64 iskola rekonstrukciója valósulhat meg ennek a programnak köszönhetően vidékünkön.

Forrás:
KISZó/Karpataljalap.net

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó