Ukrajna bekeményítene Fehéroroszországgal szemben

Az ukrán külügyminiszter kemény lépéseket helyezett kilátásba Minszk ,,barátságtalan” magatartása esetére.

Ukrajna kész kemény intézkedésekkel válaszolni Fehéroroszország ,,barátságtalan” fellépésére – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön egy lapinterjúban, amelyből tárcája sajtószolgálata idézett.

Az ukrán diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy augusztus 17-én – az ország történelmében először – konzultációra hazarendelte Ukrajna minszki nagykövetét azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Kijevet alaptalanul országa belügyeibe való beavatkozással vádolta meg.

“Azért rendeltem haza a nagykövetet, hogy gondosan elemezzük a Fehéroroszországgal fenntartott kapcsolatok kilátásait, és konkrét javaslatokat terjesszünk az ország vezetése elé arra vonatkozóan, hogyan lehet rövid- és középtávon tovább építeni a kapcsolatokat a szomszédos állammal. Nem zárom ki, hogy visszatér Minszkbe. Ha viszont Fehéroroszország barátságtalan fellépése folytatódik, és a kockázatok növekednek, készek vagyunk kemény lépéseket tenni. Még azon túl is, hogy konzultációra hazahívom a nagykövetet” – fejtette ki a miniszter.

Kuleba véleménye szerint a legveszélyesebb forgatókönyv Fehéroroszországgal kapcsolatosan Kijev számára az, ha Oroszország megerősíti ottani helyzetét, azaz – mint pontosította – az ukrán-fehérorosz határszakasz “sebezhető” övezetté válik.

“Felhívjuk fehérorosz barátainkat és partnereinket, hogy ne dőljenek be az információs provokációknak, hogy ne kerüljenek a propaganda és a hamis hírek csapdájába. Nem kell ellenségeket keresni ott, ahol nincsenek” – válaszolta a fehérorosz belügyekbe való ukrán beavatkozásra vonatkozó vádakra.

Az ukrán külügyminiszter múlt pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy Kijev a Fehéroroszországban uralkodó feszült helyzet miatt leállította az összes hivatalos találkozó előkészítését és megtartását Minszkkel. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre nincs szó a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról. Leszögezte viszont, hogy Ukrajna elfogadhatatlannak tartja Oroszország beavatkozását Fehéroroszország belügyeibe, és maga nem tervez semmilyen beavatkozást.

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó