Széljegyzet: Tudni kell ukránul!

E tanévtől közel 200 ezer gyerek tért át az oroszról az ukrán nyelvű oktatásra. A középiskolai oktatásról szóló törvény értelmében a jövőben fokozatosan bevezetik a kizárólag államnyelven történő oktatást.

Simon Rita

Az orosz nyelvű tanintézményeknek nem volt haladék, csak az európai uniós tagállamok nyelvét beszélő kisebbségek számára tolták ki a határidőt 2023-ig. Ezt is csak a rengeteg tiltakozás és a Velencei Bizottság ajánlásainak hatására. Ez viszont csak időhúzás, érdemi változás azóta nem történt (bár még történhet!) az oktatási törvény ominózus hetedik cikkelyében, tehát a kisebbségi iskolák, így a magyar tannyelvűek is, lassan, de biztosan át fognak térni az ukránra. A törvény értelmében az 1-4. osztályban megmaradhat az anyanyelvi oktatás, aztán fokozatosan, eleinte csak 20, majd a felsőbb osztályokban már a tantárgyak legalább 60 százalékát ukránul kell tanítani.

Az oroszok most a középiskolai tantárgyak száz százalékát ukránul hallgatják, nekik csak az elemi osztályokban engedték meg az anyanyelv használatát.

Nem hallani semmiféle tiltakozásról, megmozdulásról, felháborodásról. Beletörődtek? Elvégre is nekik nem annyira nehéz áttérni az ukránra, és lehet elvétve a tanár még egy-egy szót oroszul is mond, ami fel sem tűnik.

De mi van azokkal, akik nem a szláv nyelvcsaládhoz tartoznak, akik a nulláról kezdik az ukrán nyelv tanulását? Nekik, azaz nekünk már jóval nehezebb, ez mégsem érdekel senkit.

Ahhoz képest, hogy ez az egész oktatási reform annak szellemében történik, hogy felzárkóztassák az országban élő kisebbségeket, és mindenkinek egyenlő lehetőségeket biztosítsanak számításai megtalálásában, nekem úgy tűnik, csak még jobban ellehetetlenítik a nemzeti kisebbségek életét. Mert ha a gyereknek nem lesz sikerélménye, küszködés lesz a tanulás, nem fogja érteni a tananyagot, azt „be kell magolni”, lassabban fog haladni, bizonytalan lesz és nemtörődöm.

Nem vonom kétségbe, hogy beszélnünk kell az államnyelvet. Azt is aláírom, hogy a többnyelvűség szellemi gazdagság. Itt csupán az a kérdés, hogy tényleg így kell-e ezt megoldani?

Vajon a tanulók többet érnek majd azáltal, hogy beszélnek ukránul, de az alapműveltségük hiányos lesz, befolyásolható emberekké válnak?

Végül is, ha el akarjuk bagatellizálni a dolgot: Ukrajnában a hitegető, szemtelen, ügyeskedő, korrupt embereknek áll a világ. Akik jól tudják forgatni a szavakat, ehhez pedig itt tudni kell ukránul!

Forrás:
KISZó/Fotó:REUTERS/Gleb Garanich

Post Author: KISZó