Ezért torlódik az ukrán-magyar határ

A Csap–Záhony és Asztély–Beregsurány ukrán-magyar közúti határátkelőhelyeken tartósan fennálló hosszú sorok és várakozási idő azért alakult ki mert a Magyarországra belépni szándékozó ukrán és harmadik országbeli állampolgárok dokumentumai sok esetben nem felelnek meg a COVID 19 világjárvány terjedésének megakadályozása érdekében bevezettet beutazási és tranzitálási korlátozó szabályoknak – közölte Magyarország Ungvári Főkonzulátusa Facebook-oldalán szerdán közzétett tájékoztatójában.

Sajnálatos módon minden 10 autóból, 7 visszafordításra kerül! Főszabályként a nemzetközi áruforgalomban résztvevő hivatásos munkavállalási engedéllyel rendelkező kamionosok léphetnek be Magyarországra! Továbbá azok buszosok, akik nemzetközi személyfuvarozási engedéllyel rendelkeznek! Ez a rendelkezés a hivatalos papírokkal nem rendelkező kisbuszos forgalomra NEM  vonatkozik! – húzták alá a tájékoztatóban.

A tranzitálás céljával Magyarország területére az a külföldi állampolgár léphet be, aki a belépéskor hitelt érdemlően tudja igazolni, hogy a célországba be fogják engedni és csak Magyarországon keresztül utazhat. Az eljáró hatóság minden esetben vizsgálja az utazás életszerűségét, a schengeni beutazási feltételeket, valamint az utasok egészségi állapotát. A hatóság hatáskörben bárkitől megtagadhatja a be és átutazást, döntése ellen jogorvoslatnak helye nincs. Továbbá az átutazásra kizárólag a magyar rendőrség által kijelölt útvonalon és maximum 24 órán belül van lehetőség. Ezért felhívjuk a Tisztelt Utazók figyelmét, hogy akik úticélja nem kizárólag Magyarországon keresztül érhető el pl. Lengyelország (lengyel D vízummal), Moldova stb. a torlódások csökkentése érdekében, NE az ukrán-magyar határátkelőhelyeket válasszák! – olvasható a külképviselet közleményében.

Forrás:
KISZÓ/facebook.com/HunConsulate.Ungvar

Post Author: KISZó