A munkanélküliség további 10 százalékkal nőhet Ukrajnában

Ukrajnában a karantén alatt a hivatalosan regisztrált munkanélküliek száma 76 százalékkal nőtt, csaknem elérte a 480 ezer főt.

Ezeket az adatokat az Állami Foglalkoztatási Szolgálat tette közzé szeptember elején, amit az UNIAN idéz.

A teljes munkanélküliségi ráta várhatóan további 10% -kal emelkedik.

A Gazdasági Stratégiai Központ igazgatóhelyettese, Maria Repko szerint, az elmúlt időszakban harmadával csökkent a dolgozó emberek száma.

16,6 millió gazdaságilag aktív ember volt, aki dolgozott valamit. A válság miatt a kormány arra számít, hogy a számuk akár 300 000-rel is csökken. És általában ezek az emberek a legvédtelenebbek. Ide tartoznak az idénymunkások, nyugdíjasok, fiatalok, nők, akik maguk nevelik a gyerekeket, és a karantén miatt az iskolák bezárásával kellett szembenézniük – mondta Repko.

Az ilyen kockázatok a legtöbb országban továbbra is fennállnak, állítják szakértők. A járványhelyzet súlyosbodása a szigorúbb korlátozások visszatérését is jelenti.

Ami Ukrajnát illeti, a helyzet a járvány további fejlődésétől függ.

“Ha a második hullám elkezdődik, az még rosszabb állapotba kerül az ukrán gazdaság, mert 2020 folyamán a beruházások jelentősen visszaestek. A beruházások pedig a jövőbeli gazdasági növekedés forrásai. Fizetések, nyugdíjak és az emberek jóléte függ tőlük” – mondta a szakember.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó