Dollár vagy euró? Melyik a stabilabb? │KISZó-háttér

A világ valutatartalékának 26 százaléka már euróban van.

Az utóbbi három hónapban az euró árfolyama folyamatosan nő. A dollárhoz viszonyítva ez az emelkedés már 10 százalék körül mozog. Akik külföldi valutában tartják megtakarításaikat, ismét törhetik a fejüket, hogyan tovább – véli Mihajlo Fedorov, az UNIVER befektetési csoport elemzője.

Váltson át euróra, vagy maradjon a dollár? A válasz nem is olyan egyértelmű. Utánajártunk, hogyan alakult az euró árfolyama. Mint ismeretes, az európai közös valuta 2002-ben született. Már a kezdetektől nagy kihívója volt az amerikai dollárnak, hiszen addig az utóbbi uralta a pénzügyi piacot.

Bár az Európai Unió (EU) gazdasága méreténél fogva kisebb, mint az Amerikai Egyesült Államoké (USA), ám épp olyan dinamikával bír. A befektetők számára szintúgy vonzó. Amennyiben mélyebben tanulmányozzuk az EU és az USA gazdaságát, az európai sokkal stabilabbnak, kiegyensúlyozottabbnak tűnik.

Az EU külkereskedelmi egyenlege mindössze 50 milliárd eurós deficittel számol, ami tizede az USA-énak.

Az euró így szépen erősödött, és igyekezett kiszorítani a dollárt a pénzpiacról.
A világ országaiban fellelhető valutatartalékok 26 százaléka már euróban van. Ez idő alatt a zöldhasú részaránya 72 százalékról 64-re esett.

2008-ig rohamosan emelkedett az euró dollárhoz viszonyított árfolyama. Míg 2002-ben egy euróért még csak 0,86 dollárt kértek, úgy hat évvel később már szinte a dupláját, 1,6 dollárt.
A 2008-as világválság után tovább nőhetett volna az euró értéke, ám az EU-ban kitört a „körbetartozási” krízis. Ez a jelenség megingatta a pénzügyi egyensúlyt, és a szétesés veszélye is ott lógott a levegőben. Az EU érzékeny pontja a belső kiegyensúlyozatlanság lehet. Vannak gyengébb és erősebb gazdasággal rendelkező országai. Némelyek úgy gondolták, ha már egyesültek, mindannyiuknak ugyanaz az életszínvonal jár, ám ezzel egyetemben fokozatosan halmozták tartozásaikat.

Az EU nem az USA mintáján működik, hiszen az előbbiben minden ország saját költségvetéssel rendelkezik, így csak a felzárkóztatás segítése biztosított egy előre egyeztetett program szerint. A bevételeket meghaladó kiadás esetén a kölcsön az egyetlen lehetőség. Ezt önerőből kell megtéríteni, nem hárítható át az EU-ra. Az államszövetségtől igényelt pénzügyi segítség elbírálásának lefutási ideje rettenetesen hosszú és bonyolult bürokratikus folyamat.

A jelenlegi koronavírus-krízis miatt a gyengébb országok gazdasága összeomolhat, így az EU-ban új módszerek után néztek.

Egy közös, 750 milliárd euró összegű kölcsön felvétele mellett döntöttek. Ebből a tagországok gazdaságait segítik, ám a törlesztési felelősség itt közös. Ezzel az elhatározással stabilizálták a tagországok gazdaságát, ami az euró erősödését vetíti előre.

Erre a befektetők is azonnal reagáltak. Megnőtt a tagországokba irányuló beruházások összege, ami hosszú távon tovább növeli az euró értékét. Az információk birtokában most már világosabb lehet a kép, ám a döntés terhét továbbra is mindenki saját maga viseli.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó